Overvældende nej i Island

93,2 procent af de islandske vælgere stemte i går nej til den omstridte Icesafe-lov, der handler om tilbagebetaling af 30 milliarder danske kroner til Storbritanien og Holland.
Skrevet af Karsten Sommer
07. marts 2010 13:25

Lidt over 60 procent af vælgerne mødte op - lidt færre end normalt ved islandske valg. Og kun 2.513 stemte ja, mens omkring 140.000 stemte nej.

Resultatet ventes dog ikke umiddelbart at få betydning for den nuværende islandske regering. Men det kan det få, hvis ikke de igangværende forhandlinger om en bedre afdragsordning med Storbritanien og Holland ender godt.

Den islandske statsminister Jóhanna Sigurdardóttir havde på forhånd kaldt afstemningen for meningsløs, og boycottede selv afstemningen. Men når så 6 ud af 10 vælgere alligevel mødte op for at stemme, og 9 ud af 10 stemte nej, så ligger der også en kritik af den siddende regering for deres håndtering af sagen, vurderer DR´s korrespondent Niels Quale fra Reykjavik.

Så for regeringen gælder det om hurtigst muligt at få forhandlet en ny og bedre aftale i hus, ellers får de problemer med at beholde regeringsmagten.

Den islandske finansminister, Steingrímur J. Sigfússon, meddelte straks efter afstemningen i går at forhandlingerne mellem Island, Storbritannien og Holland fortsætter efter weekenden.Og sagde samtidig at afstemningsresultatet ikke fik ham til at overveje at trække sig fra sin post. - Vi er nødt til at fortsætte, fordi landet er i store vanskeligheder, og ikke fordi vi synes, at det er morsomt at være ved magten i den aktuelle situation, understregede den islandske finansminister.