Canada Overfyldte herberger sender hjemløse ud i kulden

Det er koldt, jeg er hjemløs og jeg har intet sted at sove. Sådan lyder opråbet fra flere i Iqaluit og andre steder i de canadiske arktiske egne.
Arkivfoto. Foto © : Fiona Hunt
17. januar 2019 18:38

"Hjælp mig", sådan lyder opråbet fra mange hjemløse i Iqaluit og andre steder i Nunavut.

Lige nu er temperaturen faldet til minus 23 til 28 grader og om natten falder temperaturen til helt ned til minus 35 grader, så de hjemløse i Iqaluit står i en akut situation, da det er decideret livsfarligt at overnatte udenfor.

Der er mindst 45 til 50 hjemløse mænd, der hver aften opsøger byen hjemløsecentre, men da der kun er 20 sengepladser, er der mange der bliver afvist.

Manglen på herbergspladser er ifølge Nunatsiaq News så akut, at flere hjemløse i stedet opsøger skadestuen på Iqaluits Qikiqtani hospital, som derfor har meldt klart ud, at de ikke længere vil tage imod de hjemløse, da skadestuen kun for syge folk.

LÆS OGSÅ Hård vinter for hjemløse inuit

Hospitalet begrunder beslutningen med, at mange af de hjemløse er fulde og derfor både kan optræde voldeligt eller genere personalet i deres arbejde.

Af Nunatsiaq News læsere er det derfor blevet foreslået, at man både kan åbne kirke og gymnastiksale op for de hjemløse, så de får et varmt sted at sove, men det er endnu ikke sket.

Selvom Nunavuts regering hver år bruger omkring 400 millioner dollars - altså omkring 2 milliarder kroner - på social og sundhedstjenester, hvilket er en fjerdedel af det samlet budget, så vender problemet med de mangle herbergspladser tilbage hver år.  

Lige nu bliver det koldere og koldere, så spørgsmålet er, om en endnu en hjemløs skal fryse ihjel, inden der bliver gjort noget.

LÆS OGSÅ Nyt tilholdssted for hjemløse inuit i Montreal