OVERBLIK Det siger de om de forhøjede hellefiskekvoter

De forhøjede af hellefiskekvoter i forvaltningsområderne i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik kritiseres af både Naturinstituttet, Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst og fiskeriorganisationen KNAPK, mens Karl Kristian Kruse afviser al kritik.
Skrevet af Camilla Dam
14. juli 2014 08:09

Her får du et overblik over den vedtagede forøgelse af hellefiskekvoten, som vurderes til at være biologisk ubæredygtig af de biologiske eksperter.

Midt i juni blev Karl Kristian Kruses (Siumut) forslag vedtaget i Inatsisartut – godt nok med mindst mulige flertal, men vedtaget, det blev det.

- Naalakkersuisut er vidende om, at kvoterne for hellefisk i disse forvaltningsområder overstiger den biologiske anbefalede rådgivning, lød det fra kontorchef Jóhanna Olsen i pressemeddelelsen fra departementet for fiskeri, da kvoteforhøjelsen var blevet vedtaget.

LÆS OGSÅ Flere hellefisk til Uummannaq og Upernavik

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Finn Karlsen (Siumut), er modstander af kvoteforhøjelsen, men føler sig bundet på hænder og fødder i forhold til, hvad der besluttes i Inatsisartut.

- Det er ikke så underligt, hvis nogle er bekymrede. Jeg er ellers meget opsat på at være mere omhyggelig med hensyn til forvaltningen af fiskeriet i Diskobugten og samarbejdet med fiskerne i området.

- Men jeg har ikke fået sådan en mulighed. I Inatsisartut er det stemningen, at der skal laves en hurtig løsning, og den er vi nødt til at følge, siger Finn Karlsen til KNR.

LÆS OGSÅ Finn Karlsen: Jeg bliver på min post

Selv fiskernes organisation KNAPK er bekymret over de konsekvenser, kvoteforøgelsen kan få.

- Det er en alvorlig sag.

- I dag bliver den biologiske rådgivning i forvejen overskredet med 30 procent, hvis ikke mere. Og hvis den anbefalede kvote bliver yderligere overskredet, mener jeg, det vil være uansvarligt, siger KNAPK’s formand, Henrik Sandgreen, til KNR.

LÆS OGSÅ KNAPK: Forhøjelse af kvoter er uansvarligt

Forslagsstilleren Karl Kristian Kruse, der som fisker har en personlig interesse i kvoteforøgelsen i Niaqornat, hvor han er medejer af KNT, er fuldstændig uforstående over for kritikken.

- Den grønlandske befolkningen er så lille, og der er så få fiskere, at man ikke kan kalde det overfiskeri. Jeg forestiller mig ikke, at forslaget kan skade bestandene, forklarer Siumuts politiske ordfører, Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Karl Kristian Kruse afviser kritik

Formand Henrik Leth fra Sustainable Fisheries Greenland, SFG, forstår slet ikke, hvordan man tør tilsidesætte de biologiske undersøgelser.

- Det betyder jo, at den smule tillid, som efterhånden er tilbage til den grønlandske fiskeriforvaltning, vil forsvinde. Man er øjensynligt indstillet på at hæve kvoterne uanset hvad, hvis der skulle være nogle fiskere, der ikke har noget at fiske på. Sådan kan man altså ikke styre et fiskeri i et moderne samfund, fastslår Henrik Leth over for KNR.

LÆS OGSÅ Ny kritik: Sådan kan man ikke styre et fiskeri

Hvad mener du om sagen? Giv din mening til kende herunder: