VIDEO Over halvdelen af borgerne er rygere

Selvom antallet af rygere er faldende i Grønland er der stadig mange rygere. Det fremgår af en rapport fra folkesundhedsundersøgelsen i 2014.
Skrevet af Bikki P. Kleist
01. april 2016 18:53

En mangeårig ryger begyndte at få voldsom hoste og følte sig syg, derfor henvendte hun sig til lægen og fik besked på at stoppe med at ryge.

- Jeg blev nødt til at tage til lægen, fordi jeg hostede for meget, og det havde varet i flere måneder, fortæller Ingeborg Heinrich til KNR.

Hun røg over 20 cigaretter om dagen.

- Så kom jeg i risiko for at udvikle kol, siger Ingeborg Heinrich.

Læs også Friske tal skal hjælpe på sundheden

Ingeborg fin en tankevækkende besked fra lægen og lægen rådede hende til at stoppe med at ryge.

I 1993 røg 68% af befolkningen og tallet er faldet til 57% i 2014.
Det vil sige, at antallet af rygere er faldet med 11% i løbet af 21 år.

- Efter kun to dage uden at ryge føler jeg mig meget bedre.

Ingeborg Heinrich mener at det betyder meget at blive værdsat som person.

- Mine børn krævede kraftigt at jeg holdte op med at ryge, fordi de ikke vil miste mig, og de vil også støtte mig.

Læs også Rygersucces med bismag

- Jeg vil gerne opfordre rygere til at kvitte smøgerne, hvis de har livet kært, og motionere mere, siger Ingeborg Heinrich til KNR.

Ingeborg Heinrich er ikke den eneste som har været ryger. Undersøgelsen viser at mere end halvdelen af befolkningen i Grønland ryger.

Naalakkersuisuts kampagner

Der har gennem mange år været kampagner i gang med rygestop, som ikke har været vellykket. Naalakkersuisoq for sundhed, Dors Jakobsen, hvad vil I gøre?

- Det er beklageligt, at en stor del af borgerne ryger i dag. Det er stadig over halvdelen af borgerne, som ryger cigaretter.

- Derfor gør vi forskellige ting i Naalakkersuisut. For det første kan de, som ønsker rygestop få SMS-hjælp til det, de kan komme ind i peqqik.gl og oprette til at modtage gratis rådgivning. Derudover kan man se forskellige film om rygning inde i peqqik.gl, siger Doris Jakobsen.