Foto: Namminersorlutik Oqartussat

Over 2.000 førtidspensionister skal vurderes

Kommunerne får travlt i de kommende år, hvor mere end 2.000 førtidspensionister skal have revurderet deres arbejdsevne på grund af reformen af førtidspensionslovgivningen. Formålet med reformen er at få flere ud på det grønlandske arbejdsmarked.

- Dem, der kan yde, skal yde, og dem, der har brug for hjælp, skal have bedre hjælp, forklarer naalakkersuisoq for sociale anliggender om de overordnede linjer i den nye førtidspensionslovgivning, der trådte i kraft 1. juli.

Mere end 2000 førtidspensionister skal de kommende fem år have revurderet deres arbejdsevne, og reformen indfører at nyt system, hvor en borger kan tilkendes højeste, mellemste eller laveste førtidspension, alt efter hvor meget man er i stand til at arbejde.

De førtidspensionister, der bliver tilkendt den mellemste eller laveste førtidspension, skal i samarbejde med kommunen finde beskæftigelse, så de kan supplere deres førtidspension.

Kommunerne har fem år til at behandle sagerne

- Naalakkersuisut har afsat ekstra midler til revalidering og uddannelse, og så er det, hvordan kommunerne tilrettelægger det og selvfølgelig afhængig af, hvor stor en arbejdsevne man har, at man også selv aktivt deltager i at skaffe sig et job, siger Martha Lund Olsen.

Kommunerne har fem år til at behandle sagerne. I denne overgangsperiode betaler Selvstyret halvdelen af kommunernes udgifter til førtidspension, men når perioden af slut, skal kommunerne betale hele regningen for borgernes førtidspensioner.

- Det, der er aftalt i forhold til kommunesammenlægningen, er, at kommunerne skal have større og større ansvar, forklarer Martha Lund Olsen.

Naalakkersuisut har afsat penge til, at kommunerne kan ansætte otte ekstra sagsbehandlere, der skal hjælpe med at revurdere førtidspensionisternes arbejdsevne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt