Ove Karl: Respekter demokratiets spilleregler

Store selskaber har også demokratisk ret til at ytre sig. Det understreger Naalakkersuisoq for råstoffer. Udmeldingen kommer efter, at Greenland Minerals & Energy er blevet kritiseret for at føre en for ensidig informationskampagne.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
16. marts 2011 15:57

Når et selskab, som er så stort som Greenland Minerals and Energy, uhindret fører informationskampagne om deres egne interesser, så spænder det ben for Selvstyrets ønske om en alsidig kampagne. Det mener miljøorganisationen Avataq, der vil have Råstofloven ændret, så store selskaber ikke skal ytre sig uhensigtsmæssigt og ensidigt.

Dertil svarer Ove Karl Berthelsen:

- Jeg synes ikke vi skal begrænse en bestemt virksomhed eller en bestemt organisation ved at ændre på råstofloven. Det er ikke i demokratiets ånd. Samfundsdebatten er en demokratisk proces, hvor alle har lov til at have en mening, siger Naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

Miljøorganisationen Avataq mener, at Greenland Minerals and Energy ikke har taget højde for de negative aspekter ved en eventuel minedrift i Kvanefjeldet, i sin informationskampagne.

- Der er flere aspekter ved det her projekt, som miljø- og sundhedsmæssigt kan have en stor effekt på området i Kuannersuit, siger Mikkel Myrup.

Og han mener også, at Råstofloven burde ændres, så informationskampagner om minedrift først og fremmest bliver ført af Selvstyret.

Naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen mener derimod, at alle har ret til at ytre sig, også store selskaber som Greenland Minerals and Energy.

- Mikkel Myrup har selv ret til at ytre sig, på lige fod med alle andre. For Naalakkersuisut er det vigtigt, at alle særinteresser kommer frem og at befolkningen har mulighed for at ytre sig uden forbehold, siger Ove Karl Berthelsen.