Opsyn skal fjerne frygten for sabotage

Skærp opsynet med det udstyr, der skal bruges til at bekæmpe et eventuelt olieudslip. Det foreslår IAs Naaja Nathanielsen nu som en mulighed for at aflive frygten for, at Greenpeace vil sætte en kæp i hjulet på olieefterforskningen ved at sabotere beredskabet. Målet er åbenhed, understreger hun.
Skrevet af Mads Fisker
03. august 2011 12:25

Frygten for at Greenpeace skulle sabotere udstyret for at bremse boringerne er nemlig af både Naalakkersuisut og Råstofdirektoratet blevet brugt som et argument for at hemmeligholde de fulde beredskabsplaner i tilfælde af olieudslip.

Men vil et skærpet opsyn ikke kunne minimere denne risiko, så beredskabsplanerne kan blive lagt frem for offentligheden, spørger Naaja Nathanielsen nu?

- Man ønsker at tilbageholde beredskabsplanen ud fra nogle bekymringer for sabotage, og det synes jeg da godt, at vi kan diskutere videre og så prøve at komme uden om den frygt, så vi stadig opnår mere åbenhed, siger IA-politikeren.

Greenpeace har tidligere skudt Selvstyrets argument om nødvendig lukkethed ned som en nødtørftig forklaring for at undgå fuld offentlighed omkring et mangelfuldt beredskab. Men Naaja Nathanielsen, der er næstformand i Råstofudvalget, vil ikke på samme måde skyde myndighederne motiver i skoene.

- Jeg vil slet ikke gå ind i spekulationer om, hvordan Greenpeace og Selvstyret diskuterer sammen; jeg er optaget af, hvordan vi kan skabe den her åbenhed på en måde, så vi tilgodeser de bekymringer, der er, siger Naaja Nathanielsen.

Godt en måned efter hun fik et tyve sider langt svar på spørgsmål til olieefterforskningen, spørger IAeren nu igen sin ansvarlige partifælle, naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen, kritisk ind til omstændighederne omkring boringerne.

Størst mulig åbenhed, viden og debat er parlamentarikerens erklærede formål, når hun henter skyts fra sin egen bearbejdning samt interesseorganisationer som ICC, Avataq og Greenpeaces kritik. Samtidig påpeger hun som begrundelse for sine aktuelle ti spørgsmål, at det er vigtigt at få afdækket eventuelle svage punkter i landets lovgivning og praksis.

- Naalakkersuisut har selv varslet, at de vil ind og lave en revision af lovgivningen i indeværende valgperiode, og der tænker jeg da godt, at man fremadrettet kunne overveje, om vi kunne være mere detaljerede, siger Naaja Nathanielsen.

Hun peger fortsat på, at en stor del af materialet omkring efterforskningsboringerne er svært tilgængeligt for størstedelen af befolkningen, og ikke mindst mener hun, at man bør overveje at præcisere lovgivningen omkring blandt andet affaldshåndtering og brugen af kemikalier, der denne boresæson i stort mål bliver udledt i havene.

- Det vigtigste for mig er, at vi ikke giver kritikere alt for meget at komme efter. Altså vi skal kunne fremvise en lovgivning og en praksis, der afspejler den ansvarlighed, jeg mener vi har, så der er så lidt grundlag for tvivl som muligt, siger Naaja Nathanielsen.