Opsigtsvækkende resultater i undersøgelse om sex og korruption

Mere end halvdelen af os mener, at folk med magt udnytter den til at opnå en form for seksuelle ydelser eller begå grænseoverskridende handlinger.
Undersøgelsen her i Grønland er repræsentativ og foretaget af HS Analyse på vegne af Transparency international Greenland.
28. december 2020 06:27

Seksuel korruption er et alvorligt problem herhjemme, hvis man spørger befolkningen.

Op mod 90 procent af folk herhjemme mener, at det sker, at folk med en formel magt udnytter den til at begå grænseoverskridende handlinger som seksuelle krænkelser. Det kan være en chef, en lærer, en højtplaceret politiker - altså personer, der har en magt på grund af deres stilling.

Det forklarer formand for Tranparency International Greenland, Birita í Dali, på baggrund af en ny stor undersøgelse blandt befolkningen.

Om undersøgelsen
  • Undersøgelsen af korruption og sex er en del af en større undersøgelse om korruption. Hele undersøgelsen udkommer i begyndelsen af 2021.
  • Den grønlandske undersøgelse er en del af den internationale korruptionsundersøgelse Global Corruption Barometer foretaget af Tranparency International.
  • Som noget nyt er sex blevet en del af korruptionsbegrebet, altså at man kan kræve seksuelle ydelser for egen vinding.
  • Undersøgelsen er ifølge Tranparency International Greenland repræsentativ.

- Vi kan se, at en meget stor del af respondenterne mener, at det sker. Faktisk helt op til 90 procent. Det er nogle meget opsigtsvækkende tal, vi får, siger hun.

58 procent af de adspurgte svarer, at det sker ofte eller meget ofte, at en person med formel magt udnytter den til at kræve eksempelvis seksuelle ydelser.

Problemer i det offentlige

I undersøgelsen har man også spurgt til, om folk selv har oplevet, eller kender en som har oplevet at blive favoriseret af en offentlig ansat mod en seksuel ydelse.

Det svarer 28 procent, at de har oplevet, eller kender en som har oplevet det enten en eller to gange, nogle gange eller ofte.

- Vi kan se, at omkring en tredjedel enten selv har, eller kender en som har oplevet det. Det viser os, at det faktisk er noget, som også sker her i Grønland, siger Birita í Dali.

Undersøgelsen viser ifølge hende, at det er et område, som bør få mere fokus bredt i samfundet.

- Vi vil på den her baggrund klart opfordre til, at man undersøger det nærmere og, at man medtager det i virksomheders antikorruptionspolitik eller i de etiske retningslinjer i virksomheder og i det offentlige, siger hun.

Rundspørge viste samme billede

I oktober foretog KNR en rundspørge blandt ansatte i landets fem kommuner, i Selvstyret og i Inatsisartut om sexchikane privat og på arbejdspladsen.

564 personer svarede på om sexchikane er et generelt problem i samfundet. Det mente hele 71 procent, at det er.

Og det tal gjorde indtryk på Kathrine Bødker, der er formand for Ligestillingsrådet i Grønland.

- Det tyder på, at vi har et stort samfundsproblem, når omkring 25 procent føler, at de har været offer for sexchikane i arbejdslivet og knap 50 procent i deres privatliv, sagde hun dengang.