Opsang fra en jollefisker til politikere: Tænk på den næste generation

Politikerne bør holde op med at bruge jollefiskerne som valgflæsk med licensuddelinger til et erhverv, som kan stå overfor et kollaps. Det mener en lokal jollefisker fra Diskobugten.
Fiskerikommissionen holdt borgermøde i Ilulissat tirsdag aften. Foto © : Kathrine Kruse/KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
20. februar 2020 06:02

Fiskeritrykket er stort på hellefisken i det kystnære fiskeri. Så stort at Fiskerikommissionen frygter, at fiskeri efter hellefisk kan stå overfor et kollaps med dominoeffekt på både fiskerierhvervet, lokalsamfundet og hele samfundet med et ændret bosætningsmønster.

Den frygt er kommissionen ikke ene om.

En lokal fisker fra Ilimanaq ved Ilulissat, Fritz Johansen, der har været jollefisker i 41 år, kom nemlig med en opsang til polikerne under kommissionens borgermøde i Ilulissat tirsdag aften.

Fritz Johansen mener, at jollefiskerne er blevet ofre for politikernes jagt på stemmer.

LÆS OGSÅ Fiskerikommissionens formand glæder sig til at møde fiskerne fra Ilulissat

- Antallet af jollefiskere er steget markant efter tildelinger af licenser. På den måde er vi blevet politisk ramt og ikke mindst kommet i fare for et kollaps, siger Fritz Johansen.

Antallet af licenser i det kystnære jollefiskeri efter hellefisk:

  • 2019: 1849
  • 2010: 1043

Hellefiskekvoter for Diskobugten:

2019:

  • Diskobugten: 8180 tons
  • Rådgivning: 5120 tons
  • Ekstra kvoter: 2900 tons

Antallet af licenser til fiskeri efter hellefisk i det kystnære fiskeri er nemlig steget med næsten det dobbelte de sidste ni år. Helt konkret fra 1043 licenser i 2010 til 1849 licenser i 2019.

Men trods af stigningen har kun 23 procent af licenshaverne ifølge Fiskerikommissionen formået at indhandle hellefisk, så deres overskud i 2018 svarede til den gennemsnitlige personindkomst på 245.000 kroner.

- Jeg forsøger ikke at udelukke andre fra at fiske. Fiskene er nemlig hele samfundets eje. Men der må altså være en ordning, der kan sikre vores fremtid og efterkommere. Vi ser eller hører, at mineselskaber forlader deres miner, når minen er tømt for mineraler og sågar også hele byer, der bliver forladt. Hvis dette ikke skal ske for os, må der komme handlinger nu, siger Fritz Johansen.

LÆS OGSÅ Fiskerikommissionen vil debattere fiskeri med borgerne i Ilulissat

Fritz Johansen mener derfor, at politikerne bør stramme op på forvaltningen af fiskeriressourcerne og regulere det kystnære fiskeri efter hellefisk med individuelle kvoter til jollefiskerne.

- Vi kan også blive sat til at fiske efter andre fiskearter som stenbidder, når sæsonen er til det. Og på andre tidspunkter efter torsk og hellefisk. Der er også havkat. Alle disse fisk kan man leve af, hvis man virkelig vil. Hellefisken er nemlig ikke den eneste fisk, siger han.

Fiskerikommissionen skal inden udgangen af juni i år aflevere en betænkning om sit arbejde. Men tidsfristen kan forlænges, hvis kommissionen får behov for mere tid.

- Jeg kan ikke sige det nu. Vi håber stadigvæk, og vi har ikke truffet nogle beslutninger om at udskyde noget, men jeg kan se, at det bliver vanskeligt at nå det til juni. Men vi arbejder virkeligt hårdt på, at det bliver tilfældet, siger Jens Paulsen, der er kommissionens formand.