Opråb fra Ilisimatusarfik: Hvor er debatten om uddannelsesområdet?

Uddannelse har fyldt alt for lidt i valgkampen. Det mener bestyrelsesformand for Ilisimatusarfik, Suzanne Møller. Hun efterlyser et generelt større politisk fokus på uddannelsesområdet.
Politikerne har alt for lidt øje på uddannelsesområdet, mener ledelse og bestyrelse på Ilimatusarfik i Nuuk. Foto © : Paarnaq Hansen/KNR
05. april 2021 12:23

Der er et enormt tomrum i både valgkampen og den daglige politiske debat - nemlig omkring uddannelsesområdet.

Det mener formanden for bestyrelsen på Ilisimatusarfik, Suzanne Møller.

- Jeg mener ikke, at der har været tilstrækkelig fokus på det uddannelsesmæssige område i den politiske debat, og det har hverken været i den aktuelle valgkamp eller i den almindelige debat.

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet vil hellere tale om mennesker: - Det hele går jo op i selvstændighed, fisk og mineraludvinding

I et debatindlæg sendt til KNR opfordrer en samlet ledelse og bestyrelse på universitet til, at politikerne tager mere handling inden for de videregående uddannelser.

- Uddannelse er et af de største ressourcer, som et land har. Det påvirker middelleveltid, helbred, økonomi og livskvalitet, og derfor ser jeg det som utrolig vigtigt at have et konstant fokus på, hvordan vi uddanner til fremtiden, siger Suzanne Møller.

Formand: Flere penge til universitetet er nødvendigt

I dag har omrking hver anden person i Grønland folkeskolen som den højeste uddannelse. Men det er ikke godt nok, hvis man kun fokusere på folkeskolen og ungdomsuddannelserne, mener bestyrelsesformanden.

For undervisere til både folkeskolen og ungdomsuddannelserne kan være uddannet fra Ilisimatusarfik, og derfor er det nødvendigt at fokusere på de videregående uddannelser også.

- Ilisimatusarfiks bachelorer og kandidater spreder ringe i vandet. Det siver jo fra det ene område ind i det andet, siger Suzanne Møller og fortsætter:

LÆS OGSÅ Vælgere til vælgermøde i Nuuk: Vi blev ikke meget klogere

- Hvis ikke vi sikrer det uddannelsesmæssige løft, så vi ser på uddannelse som noget, der starter helt fra 1. klasse og hele vejen op til universitetsniveau, risikerer vi, at vi ikke får uddannet vores egen unge her i landet, og vi fortsætter med at importere akademikere i stor stil.

Ifølge Suzanne Møller er der ikke bevilget flere penge til Ilisimatusarfik de sidste ti år, og for de samme antal kroner har de fordoblet antallet af studerende. Det får buen til at spænde hårdt.

- Men det betyder også, at Ilisimatusarfik har sikret en optimal udnyttelse af ressourcerne, og derfor er det nødvendigt at tilføre området flere ressourcer, så vi fortsat kan vækste, siger hun.