Oprydning vækker glæde hos ICC og lokal fanger

Inuitorganisationen ICC og en lokal fanger fra Østgrønland jubler over aftalen om oprydningen af affald på de tidligere amerikanske forsvarsbaser. Også selvom de gamle baser først skal udpeges, før der ryddes op, er det et skridt i den rigtige vej, mener ICC:
Foto © : Ken Bower
Skrevet af Sara K. Jakobsen
12. januar 2018 16:09

- Jeg mener, at det er et kæmpe skridt fremad og at der nu er åbnet op for oprydning af USA's efterladenskaber, lyder det fra præsidenten for ICC i Grønland, Hjalmar Dahl.

Oprydningen af de omdiskuterede gamle amerikanske baser har ladet vente på sig i mange år, og nu er en 6-årig aftale på plads. Aftalen kan forlænges efter behov.

 - Jeg vurderer, at det vil tage tid, for der er meget der skal væk, men jeg har stadig forhåbninger om, at tingene vil udvikle sig i den positive retning, siger Dahl.

Før oprydningen kan gå i gang, skal en styregruppe udpege, hvilke områder der skal prioriteres.

Aftalen omfatter for eksempel de gamle baser Ikkatteq nær Tasiilaq og Marraq syd for Nuuk.

Også selvom det ikke er fastlagt, hvornår Ikkatteq skal opryddes, så er fanger Anders Sanimuinaq fra Kuummiut glad for, at Naalakkersuisut og den danske regering er opmærksomme på området.

 - Jeg synes, at det er rigtig fint i sig selv, at den gamle forsvarsbase i Ikkatteq også blev nævnt, siger Anders Sanimuinaq.

LÆS OGSÅ Regeringen øger beløb til oprydning af forladte baser

Han håber på, at der vil blive ryddet op i området. Den 54-årige fanger har hvert forår, siden han var ung, taget på jagt med andre fangere i området, som han betegner som et trist syn:

- Gamle og rustne tønder og en forfalden flyhangar, forladte kraner og biler. Det er meget grimt at se på, siger han.

Amerikanerne, som har efterladt affaldet, er ikke med i aftalen om oprydningen af deres forladte baser.

Og det ærger præsidenten for ICC. Han mener, at hele den militære tilstedeværelse i Grønland skal genforhandles:

- ICC mener, at Arktis skal bruges til fredelig formål, siger Hjalmar Dahl, der mener, at farlige materialer helt burde forbydes i regionen.