Foto: Arktisk kommando

Oprydning fjerner farer i flodbølgeramte bygder

Arktisk kommando, kommunen og Miljødepartementet skal udarbejde planer for miljøoprydning i de to flodbølgeramte bygder.

I de kommende dage begynder anden fase i arbejdet med de to flodbølgeramte bygder.

Arktisk Kommando, Miljødepartementet og kommunen skal i nærmeste fremtid udarbejde planer for miljøoprydning i de to bygder

Selvstyret har efter flodbølgekatastrofen bedt om assistance til at løse tre opgaver i de ramte bygder, Nuugaatsiaq og Illorsuit.

- Det at hente de evakueredes vigtigste personlige ejendele og så har vi bedt om assistance til at få lavet en miljøhåndtering til havs og i de to bygder, siger departementschef i miljødepartementet, Mette Skarregård Pedersen.

LÆS OGSÅ Ejendele fra Illorsuit kommer ud i dag

Første del omkring at hente personlige ejendele til de evakuerede beboere har det lokale beredskab og Arktisk Kommando løst over de seneste dage.

Vurderer miljøsituationen

Men når de indsamlede ejendele bliver afleveret i morgen kan Arktisk Kommando, Miljødepartementet og kommunen begynde på den anden fase, der handler om miljøvurdering og oprydning.

I forbindelse med besøgene i bygderne har eksperter fra Beredskabsstyrelsen og det lokale beredskab vurderet situationen.

LÆS OGSÅ Ejendele på vej ud af Nuugaatsiaq

- Det de lægger mærke til er om der er ting, der er sikkerhedsmæssigt farlige i forhold til at bygderne ikke vil have dagligt opsyn. Det kan være brændstoffer, ammoniak,  ledninger der hænger eller andre ting, siger Mette Skarregård Pedersen.

Derefter er det op til Arktisk Kommando, Miljødepartementet og kommunen at finde ud af hvilke tiltag der skal gøres for at gøre området så forsvarligt og sikkert som muligt.

Farerne fjernes

Og helt grundlæggende, så handler det om at fjerne de værste farer i området og for eksempel sikre, at der ikke er giftige dampe eller løse genstande, der kan være til fare for sejladsen i området, siger Mette Skarregård Pedersen.

LÆS OGSÅ Indsatshold henter personlige ejendele i Nuugaatsiaq

- Det er for at være sikker på, at man kan efterlade de her bygder uden dagligt opsyn og være sikker på, at der ikke er et eller andet farligt, siger hun.

Selvom der nu bliver ryddet op og fjernet miljøfarer og lignende på land og i det nærliggende hav, så er der stadig risikoen for nye fjeldskred og oversvømmelser at tage højde for i området.

LÆS OGSÅ Eksperter sikrer huse i flodbølgeramte bygder

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!