Oppositionen uenig: Slipper Napãtôq for billigt?

Politiet lukker sagen mod Jens Napãtôq. Demokraterne mener dog, at hans opførsel bør have politiske konsekvenser, mens Siumut ikke vil pege fingre. 
Jens Napãtôq kan glæde sig over, at sagen mod ham nu er droppet. Foto © : KNR / Malik Brøns
27. oktober 2021 16:24

I april anmeldte Siumut Jens Napãtôq (Naleraq) til politiet efter, at en video på Facebook viste Naleraq-politikeren, der truer sin samlever.  

Sagen bliver dog ikke til noget. Anklagemyndigheden har nemlig over for avisen AG vurderet, at der er tale om en "hypotetisk trussel", og at der ikke er grundlag for en kriminalsag.

Beslutningen om at droppe sagen bliver taget til efterretning af Erik Jensen, formanden for Siumut.

Da Siumut tilbage anmeldte Jens Napãtôq til politiet sagde de: ”Vi accepterer ikke vold eller misbrug. Så ud fra vores skærpede indberetningspligt, har vi anmeldt ham til politiet.”

LÆS OGSÅ Siumut har meldt Jens Napaattooq til politiet 

 Alligevel synes Erik Jensen ikke, at Jens Napãtôq slipper for billigt:

- Jeg synes ikke, at det er for billigt. Ansvaret er blev forfulgt, og sagen er gennemgået af politiet. De går videre med sagen, hvis de mener, at der er en sag, siger Erik Jensen. 

- Flere partier har oplevet den samme situation. Man lærer jo af sine fejl, og derfor skal vi som samfund stå sammen i stedet for at peger fingre ad hinanden, forklarer han.

LÆS OGSÅ Erik Jensen har lagt Hammonds fortid bag sig: Der er brug for alle kræfter

Siumut ligger altså sagen bag sig, hvilket de også har gjort i forhold til Aleqa Hammond, der netop er inviteret tilbage i partiet efter, at hun i 2016 blev smidt ud, da hun for anden gang blev taget i at have brugt offentlige midler til private formål.

Demokratiit: Det bør få politiske konsekvenser 

Formanden for Demokratiit Jens-Frederik Nielsen erkender, at det retlige aspekt af sagen nu er afsluttet. Han mener dog, at Jens Napãtôq slipper alt for billigt: 

- Hvis man ser tilbage, så synes alle, at det var en forfærdelig sag. Men spoler vi frem til i dag, så sker der ikke noget. Vi gør bare, som vi plejer, og det synes jeg er ærgerligt, siger Jens-Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ Medie: Politiet dropper sag om Jens Napaattooq

Ifølge Demokraternes formand bør det have konsekvenser, når politikere er involveret i sager med alkohol og uroligheder i hjemmet – særligt, når der er børn til stede:

- Man kunne have gjort noget politisk, hvis man ville. Jeg synes, at det er mærkeligt, at regeringen tillader sådan en adfærd, når de siger, at de sætter børn højt, siger Jens-Frederik Nielsen.

Selv peger han på, at man kunne have frataget Jens Napãtôqs formandsposter. På den måde ville man vise, at man tager sagen alvorligt:

- Som politikere har vi et større ansvar, vi skal være foregangsmænd og -kvinder. Jeg holder fast i, at det er for billigt, siger han.

Jens Napaattooq er påvirket af sagen 

Hovedpersonen selv vil ikke stille op til interview med KNR. Jens Napãtôq begrunder hans beslutning med, at han lige nu er for følelsesmæssigt påvirket af sagen. 

Han har dog utalt sig til avisen AG:

- Det kommer ikke bag på mig. Jeg har hele tiden vidst, at det ville ende sådan, siger han til avisen.

I skrivende stund prøver KNR at få en reaktion fra Múte B. Egede (IA) angående kritikken fra demokraterne, men han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

Tidligere har koalitionspartierne Inuit Ataqatigiit og Naleraq samt støttepartiet Atassut dog på det kraftigste afstand fra vold.

LÆS OGSÅ IA, Naleraq og Atassut: Vi accepterer hverken fysisk eller psykisk vold

Dengang skrev de tre partiformænd fra Inuit Ataqatigiit, Naleraq og Atassut i en fælles erklæring:

- Undertegnede partiformænd understreger på det kraftigste, at vi under ingen omstændigheder accepterer hverken fysisk eller psykisk vold, ligesom beskyttelse og forsvar af børn ligger os meget på sinde.

- Ethvert brud på disse principper skal have konsekvenser.