Oppositionen presser på for svar i Broberg-ballade

I morgen starter efterårssamlingen – og i dag er det fire dage siden, at naalakkersuisoq for udenrigsanliggender fik kastet brændbar væske på en debat om, hvem der skal have lov til at stemme om selvstændighed en gang i fremtiden. 
Jens Frederik Nielsen er formand for Demokraatit.
23. september 2021 12:21

- Vi er nødt til at vide, hvad der sker. Det skylder formanden for Naalakkesuisut befolkningen, siger Demokraternes formand, Jens Frederik Nielsen om Múte Bourup Egedes (IA) tavshed om, hvorvidt Broberg-balladen skal have konsekvenser for Naalakkersuiut. 

Han bliver suppleret af Erik Jensen, der er formand for Siumut. 

Koalitionen

I Inatsiartut er der 31 pladser. 

Inuit Ataqatigiit sidder på 12 pladser. 

Naleraq sidder på fire. 

Dermed har de to partier et flertal på lige præcis et mandats flertal. 

Støttepartiet Atassut har blot to pladser i Inatsiartut.

- Jeg er overbevist om, at vi alle venter på det langsommelige arbejde med at melde noget ud, siger han.

I morgen starter efterårssamlingen – og specielt Erik Jensen tror ikke på, at Múte B. Egede vil sige en lyd før, han står på talerstolen og holder åbningstale i Inatsisartut.

- Jeg tror først, at det bliver nævnt i åbningstalen i morgen. Folk har brug for tryghed, og det savner vi, siger Erik Jensen til KNR.

Kun stemmeret til inuit

Det hele startede i avisen Berlingske i søndags, hvor Broberg sagde, at han vil diskutere, hvem det er, der skal kunne deltage i en fremtidig folkeafstemning om eventuel selvstændighed i Grønland. Kun folk med inuit-baggrund skal have lov til at stemme, sagde Pele Broberg til Berlingske.

LÆS OGSÅ Analyse: Det kan der ske i Broberg-balladen

- Derfor må det være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat, sagde han.

Hvorfor er det en diskussion? Hvorfor skal alle bosiddende i Grønland ikke kunne stemme?

- Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej, svarede Broberg i Berlingske.

Og så flammede bålet ellers op. Søndag aften undsagde Múte B. Egede for første gang Pele Broberg ved at lægge skarpt afstand til ham i en skriftlig kommentar: Pele Brobergs citater er slet ikke Naalakkersuisuts politik, lød det fra formanden for Naalakkersuisut. 

Skylder en forklaring

Siden har det ikke været muligt at få svar på, om sagen skal have konsekvenser for Pele Broberg.

Bliver han siddende som naalakkersuisoq? Bliver udenrigsanliggender lagt på en anden naalakkersuisoq? Skal han afsættes som minister, som støttepartiet Atassut har forlangt? Trækker Naleraq sig ud af koalitionen, som de tidligere har truet med, hvis de ikke får deres vilje? Eller hvad skal der i det hele taget ske? 

LÆS OGSÅ Berlingske: Vi har ikke fejlciteret Pele Broberg

Det svar har ikke været muligt at vride ud af IA-formanden – og det forarger Jens Frederik Nielsen.

- Naalakkersuisut er helt åbenlyst uenige internt. Der bliver bare ikke reageret på det, og det synes jeg formanden for naalakkersuisut skylder befolkningen, siger han. 

KNR arbejder på at få et interview med formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, men det har endnu ikke været muligt.

Hans kontor oplyser, at der vil blive meldt "noget" ud på et senere tidspunkt, men det tidspunkt er stadig ukendt, lyder det.

 

Sagen kort: 

  • I søndags bragte Berlingske et interview med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg. 
  • I interviewet sagde han, at han vil diskutere, hvem det er, der skal kunne deltage i en fremtidig folkeafstemning om eventuel selvstændighed i Grønland. Kun folk med inuit-baggrund skal have lov til at stemme, sagde Pele Broberg. 
  • Den udtalelse tog Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, skarpt afstand fra i et dementi senere på dagen. Det er første gang, at han har undsagt Pele Broberg. 
  • Mandag krævede Atassut en rokade på naalakkersuisoq-holdet for at få Pele Broberg ud af ministerkontoret. 
  • Demokraatit kaldte udtalelsen om stemmeret ”absurd”.
  • Mandag aften skrev Pele Broberg selv en lang opdatering på Facebook. I den stod, at artiklen i Berlingske ”var fordrejet”. Pele Broberg tog også selv afstand til citatet om at ” kun Inuit må stemme ved en kommende folkeafstemning om selvstændighed.” 
  • Tirsdag afviste Berlingske overfor KNR, at artiklen ”var fordrejet”.