Oppositionen glad for valg

16. september 2005 05:33

Oppositionen er godt tilfreds med, at landsstyreformand Hans Enoksen i aftes udskrev landstingsvalg, der skal holdes den 22. november.

- Det måtte jo komme.

Demokraternes formand, Per Berthelsen, er ikke overrasket over landsstyreformandens udskrivelse af valg.

- Det ærgrer mig bare, at Enoksen var nødt til at trække os andre rundt i sølet så længe, siger Per Berthelsen med henvisning til de langvarige finanslovsforhandlinger, der til sidst brød sammen og blev anledningen til valget.

Demokraterne er ellers fulde af ros til selve ideen om at lave en bred finanslov inden landstingssamlingen, og Per Berthelsen understreger at landsstyremedlemmet for finanser Josef Motzfeldt har styret forhandlingerne fremragende.

Skylden for sammenbruddet ligger ifølge Berthelsen udelukkende hos Siumut, der ikke har vist den fornødne fleksibilitet. Han antyder også kraftigt, at Hans Enoksen har udskrevet valget netop nu for at nedtone den debat, som Radioavisens afsløring af en hemmelig rapport om illegalt fiskeri, har startet.

- Man har jo før i verdenshistorien set, at nogen har skabt en overskrift for at dække over en anden overskrift, formulerer Per Berthelsen sig.

- Men nu er valget udskrevet, og jeg glæder mig allerede, siger han.

Demokraterne er klar til valgkampen, pjecerne og valgprogrammerne er trykt, reklameartiklerne bestilt og kandidaterne helt oppe på mærkerne.

Mærkesagerne bliver især bedre og billigere boliger, en øget uddannelses-indsats, bevarelse af portostøtten til aviserne og oprettelsen af en demokrati-fond.

Også Atassuts nyvalgte formand Finn Karlsen er glad for nyheden om valget.

Det er uacceptabelt at styre landet henover samfundet. For eksempel er ensprissystemet blevet ophævet, og det har været meget svært at sluge for befolkningen. Derfor er det kun naturligt, at der kommer et valg nu, siger Finn Karlsen.

Hos Kandidatforbundet siger formanden Anthon Frederiksen, at han er lettet over meddelelsen om valget. Han mener dog godt, at landsstyreformanden kunne have taget det skridt tidligere i forløbet, hvor man kunne se hvad vej det bar med uenigheden.