Opposition: En lufthavn i Qaqortoq er nødvendig

Hvem skal bygge den nye lufthavn i Qaqortoq? Det spørgsmål står stadig åbent efter endnu en udbudsrunde, hvor ingen bud har holdt sig inden for budgettet. Og der er uenighed fra Siumut og Demokraterne, når det gælder forarbejdet til udbudsrunden.
En lufthavn i Qaqortoq vil åbne for muligheder indenfor erhvervet, mener Siumut og Demokraterne. Foto © : KNR
20. juni 2021 11:05

Formand for Demokraterne, Jens Frederik Nielsen, ærgrer sig over, at tilbuddene i udbudsrunden omkring en ny lufthavn i Qaqortoq har været dyrere end forventet.

- Først og fremmest er det ærgerligt, at priserne er så afvigende (fra budgetrammen red.), men da buddene er lig dem fra første budrunde, har vi kunnet forestillet os, at det blev tilfældet, siger Jens Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq neriorsuisoq: Qaqortoq mittarfittaassaaq

Derfor erkender han, at forberedelserne kunne være bedre, mens Demokraterne var en del af koalitionen.

- Man burde have været forberedt på det allerede dengang, siger Jen Frederik Nielsen.

Kim Kielsen er uenig

Den første udbudsrunde skete under Kim Kielsens tid som formand for Naalakkersuisut, og han siger, at man allerede dengang vidste, at tilbuddene i udbudsrunden ville være højere end forventet.

- Vi har jo alle vidst, at prisen har været stigende, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Tusagassiuut: Qaqortumi mittarfissaq ilimagisamit naannerussaaq

Men landingsbanen i Qaqortoq er blevet besluttet til at skulle være 1.500 meter, og Kim Kielsen siger, at han ikke vil acceptere en kortere bane.

- Inatsisartut har taget beslutning om banelængden, og de besluttede dengang at banen skal være 1499 meter, siger han videre.

Lang landingsbane er fordel på lang sigt

Samme toner kommer fra Demokraternes formand.

- En lufthavn vil åbne erhvervsmæssige muligheder i Sydgrønland, derfor er Demokraatit parate til at være med til at finde flere penge, også selvom den høje pris er ærgerlig, siger Jens Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ Ilisimatuut: Mittarfissuassat atulerpata Kalaallit Nunaata aningaasaqarneranut iluaqutaassapput

Derfor opfordrer de to oppositionspartier Naalakkersuisut til at færdiggøre den ellers dyre lufthavn, da de mener, at det vil gavne landet på den lange bane.

- I Demokraterne mener vi, at det er tvingende nødvendigt, at Sydgrønland får ordnede trafikale forhold, derfor fastholder vi vores holdning om, at man skal bygge lufthavn i Qaqortoq, også selvom Naalakkersuisut endnu ikke har meldt noget officielt ud om prisen, siger demokraternes formand.

De to oppositionspartier kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor de manglende penge til lufthavnen i Qaqortoq skal hentes fra.

KNR har forsøgt at få et interview med Naalakkersuisoq for infrastruktur, Naaja Nathanielsen fra IA, men det har endnu ikke været muligt.

Hun ønsker ikke at udtale sig før næste fredag, hvor Naallakkersuisut vil komme med nyt omkring lufthavnen i Qaqortoq, lyder det.