Ifølge en undersøgelse fra Tilsynet med Efterretningstjenester har Forsvarets Efterretningstjeneste i København (billedet) givet USA adgang til kommunikationen blandt danske statsborgere.Foto: Ritzau Scanpix

Oplysninger om grønlandske borgere kan være endt hos USAs efterretningstjeneste

Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark har ladet USA få adgang til danske statsborgeres personlige kommunikation. Naalakkersuisut vil drøfte sagen med forsvarsministeren.

De fleste kan bedst lide at holde personlige oplysninger lidt for sig selv.

Men en undersøgelse tyder på, at personlige oplysninger på et ukendt antal danske statsborgere er kommet i hænderne på USA's største efterretningstjeneste, National Security Agency – kaldet NSA. 

Det viser en undersøgelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne i Danmark, som blev afleveret til forsvarsminister Trine Bramsen i august.

Ifølge undersøgelsen har Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark i årevis ladet NSA få adgang til et kabel, der rummer danske statsborgeres kommunikation. Det gælder alt fra eksempelvis sms-beskeder, chats, telefonopkaldt, fotos til internetkommunikation, skriver DR.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond vil have klarhed om efterretningsskandale

Dermed er oplysninger på grønlandske borgere muligivs også kommet i hænderne på den amerikanske efterretningstjeneste. Det oplyser naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energiområdet, Steen Lynge, i et svar til Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai.

Lynge henviser til en svar fra Forsvarsministeriet i Danmark, som oplyser, at FE har ret til at tilgå oplysninger om personer, der fysisk og juridisk opholder sig i Danmark.

- Danmark hjemmehørende fysiske personer omfatter: 1) Danske statsborgere 2) Nordiske statsborgere og andre udlændinge med ret til ophold i Danmark, hvis vedkommende er tilmeldt folkeregistret, samt 3) Asylansøgere med (kendt) ophold i Danmark i mere end 6 måneder, står der i svaret.

Til gengæld skal personlige oplysninger filtres fra, hvis Danmark samarbejder med en udenlandsk efterretningstjeneste. 

Naalakkersuisut vil drøfte sagen med forsvarsministeren

Sagen kom frem i august, hvor Tilsynet med Efterretningstjenester rejste skarp kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste. Det medførte, at toppen af FE omgående blev sendt hjem.

Efterfølgende har justitsminiter Trine Bramsen bedt om en undersøgelse. Den er færdig og afleveret, men er blevet stempet 'fortrolig' for offentligheden.

LÆS OGSÅ Lynge: Grønland får bedre beskyttelse mod angreb på nettet

Men i denne uge kan DR afsløre, at tekniske eksperter fra NSA har været med til at bygge et datacenter på Amager nær Købehavn, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste har data.

Ifølge Steen Lynge vil Naalakkersuisut arbejde for flere oplysninger i sagen.

- Den verserende sag i Danmark om Forsvarets Efterretningstjeneste rejser spørgsmål, som Naalakkersuisut vil adressere over for forsvarsministeren om mulige forbindelser til Grønland, skriver han til Aleqa Hammond.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt