Opgør med koloniforholdet

Der skal nedsættes en sandhedskommission, som én gang for alle kan gøre op med koloniforholdet mellem Danmark og Grønland. Det mener Annika Smith, der er færøsk-dansk folketingskandidat for SF i København.
27. maj 2011 13:36

Annika Smith mener, at forslaget, der har været fremsat tidligere, nu er mere oplagt end nogensinde, nu da Danmark og Grønland gør fælles front i stormagtsspillet om fremtidens arktis.

SF-kandidaten skriver i en kommentar i dagbladet Politiken, at Lars Løkke Rasmussens regering næppe tager initiativ til sandhedskommission.

- Men det bør en ny regering gøre, tilføjer Annika Smith.

Hun henviser til, at daværende forsvarsminister Søren Gade allerede i 2009 beskyldte grønlænderne for offermentalitet i sagen om atomulykken ved Thule i 1968.

- Nye Wikileaks-afsløringer peger ikke kun på, at vi har haft en meget arrogant forsvarsminister. De peger også på manglende mod hos den danske regering til at få kastet lys over de historiske udeståender, som tvangsfjernelserne af børn, de juridisk fædreløse børn og flere andre sager fra kolonitiden, lyder det fra Annika Smith.

- Derfor må vi have oprettet en sandhedskommission og få gjort rent bord én gang for alle, opfordrer SF-eren.