Foto: KNR / Paarnaq Hansen

Olsvig tager afstand fra Nakuusa-ansats opdatering

En meget omdiskuteret statusopdatering om dansktalende grønlændere får nu Naalakkersuisut på banen.

Den private facebook-opdatering der blandt andet kaldte dansktalende for "tudefjæs" og opfordrede dem til at lære grønlandsk kom fra en medarbejder i projektet NAKUUSA.

Opslaget har skabt tvivl om udtalelserne også dækker NAKUUSAs holdninger.

Men det gør de ikke, fastslår parterne bag ungdomsprojektet, UNICEF Danmark og Departementet for Sociale Anliggender.

I en fælles pressemeddelelse fredag tager naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Familie Sara Olsvig og UNICEF Danmarks generalsekretær kraftig afstand fra tonen og ordvalget i udtalelserne.

- Vi kan ikke understrege nok, at Nakuusa varetager interesser og arbejder for ALLE børn i landet - uanset sprog, køn, social status, religion og kultur, siger UNICEF Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen.

Sara Olsvig understreger videre, at ytringerne på ingen måde repræsenterer hverken Naalakkersuisuts eller departementets holdninger. Og hun opfordrer til en saglig tone.

- Vi har alle ret til at udtrykke vores holdninger, men jeg opfordrer til, at debatten - uanset om den foregår på Facebook eller andre steder - holdes på et sagligt niveau. (...) Naalakkersuisut står for en konstruktiv sprogdebat og ikke en sprogdebat som skaber yderligere splittelse i samfundet, udtaler Sara Olsvig blandt andet.

Både Naalakkersuisut og UNICEF anerkender i pressemeddelelsen, at sprogdebatten er vigtig, men påpeger samtidig, at den vækker mange følelser, uanset om man er enkeltsproget på grønlandsk eller dansk.

- Det er vigtigt, at alle voksne udviser en sober og saglig tilgang til emnet således, at vi kan være forbilleder for de kommende generationer, lyder det fra samarbejdsparterne bag Nakuusa.

Den omstridte statusopdatering blev i påsken omtalt på Sermitsiaq.AG. Efterfølgende er opdateringen blevet fjernet fra det sociale medie.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt