Olieselskab levede ikke op til kravene

Naalakkersuisut har givet afslag på en olieefterforskningsansøgning i området mellem Paamiut og Qaqortoq. Der var tale om en ansøger, der ikke levede op til kravene. Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, ønsker ikke at oplyse hvilket selskab det drejer sig om af hensyn til selskabet. Det betyder altså, at de to blokke stadig er i spil så andre selskaber kan byde ind.
Skrevet af Naimah Hussain
18. juni 2011 14:10

Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen oplyser dog til radioavisen, at det pågældende selskab ikke har eneretstilladelser til at lede efter olie i andre felter i Grønland.

Det betyder altså, at de to blokke stadig er i spil så andre selskaber kan byde ind.

-Vi giver ikke tilladelser til hvem som helst, vi har nogle meget strikse regler, siger Ove Karl Berthelsen og uddyber, at ansøgerselskabet ikke har levet op til de tekniske og økonomiske krav.

-For at kunne byde på vores blokke skal selskaberne både vise teknisk viden og viden om hvordan man håndterer udslip, og at de har en økonomisk stærk baggrund med moderselskaber og milliardbeløb i ryggen. Det har de ikke levet op til, siger han.

Og lige netop området i havet udfor Sydvestgrønland kræver det altså noget helt særligt know-how, lyder det fra Ove Karl Berthelsen. Tilladelsesområdet er nemlig meget dybt. Faktisk helt ned til 2-3 kilometers dybde.

-Området har en geologi, der er vanskelig. Og det kræver nogle andre metoder og nogle meget erfarne selskaber, lyder det.

Det samlede antal efterforskningstilladelser til olieaktiviteter lyder på 20, efter at 7 nye licenser til efterforskning i Baffin Bugten blev underskrevet sidste år. Blandt de selskaber der HAR tilladelse er internationale mastodonter som Exxon, Chevron, Shell, Statoil, Maersk Oil og naturligvis Cairn Energy, som borer denne sommer i Vestgrønland.

Og det er planen, at det næste udbudsområde bliver Grønlandshavet ud for Nordøstgrønland i 2012, ifølge Råstofdirektoratets årlige redegørelse om råstofområdet.