Oliebranchen henvist til et hjørne af Aasiaat

Qaasuitsup Kommunia har nu afsat et bestemt område i Aasiaat til oliebranchens aktiviteter på land, men der er bestemte krav, der skal opfyldes.
Skrevet af Noah Mølgaard
30. januar 2013 05:12

Oliebranchen får den modsatte side af Aasiaat i forhold til, hvad de ellers havde foretrukket. Et stort område ved Ikerasannguaq er nu afsat oliebranchens aktiviteter på land.

Cairn Energys prøveboringer for Disko i 2011 har givet et billede af, hvor store arealer der bliver brug for, når store udstyr skal opbevares på land. Havnen i Aasiaat var fyldt helt op under prøveboringerne.

Selskaber som Arctic Base Supply har ellers søgt arealer ikke langt fra lufthavnen til deres aktiviteter. Men området kan ikke afsættes til det formål. Der skal være plads til en eventuel forlængelse af landingsbanen, og området tæt på fiskefabrikken kan skabe konflikt mellem brug af levende ressourcer og ikke-levende ressourcer.

Qaasuitsup Kommunia har derfor besluttet, at finde egnede arealer til oliebranchens aktiviteter på land.

- Det er ikke fordi, vi har konkrete ansøgninger. Men nu har vi afsat et bestemt areal i Aasiaat til råstofbranchens aktiviteter, fordi vi forventer stor efterspørgsel på arealer, når prøveboringerne efter olie bliver genoptaget, siger Jess Svane.

Men der hører en række krav til de virksomheder, der vil søge arealer til brug i oliebranchen.

- Der skal være en fyldestgørelsen forklaring på, hvad området skal bruges til, og hvilke udstyr der bliver anlagt på området. Virksomhederne skal kunne dokumentere miljøforsvarlig brug af området, siger Jess Svane.

Det afsatte område ved Ikerasannguaq ligger lige overfor Tupilak øen. Qaasuitsup Kommunia vil ikke afvise tanken om at anlægge en bro, hvis der skulle blive brug for mere plads.

- Det er ikke kun i Aasiaat, at der er blevet afsat arealer til oliebranchen. Det er sket i flere byer og bygder, understreger Jess Svane.