For og imod - det mener pedellen og sundhedshjælperen om lønstigning

Ikke alle er lige tilfredse med en generel lønstigning på otte procent.
Marie Dorph er sundhedshjælper på plejehjemmet Ajarsivasik i Qaqortoq. Foto © : KNR
16. september 2022 05:43

Nogle er glade. Andre er ikke. 

Det er konklusionen hos et par SIK-medlemmer efter, en overenskomst endelig er underskrevet af Selvstyret og SIK. 

SIK-ansatte i Selvstyret får en generel lønstigning på otte procent. Men det er ikke alle, der får lige meget. 

- Det er på høje tid, at SIK gør mere for medlemmerne, siger Ulrik Lyberth fra Kangaamiut.

Han har i de sidste 20 år været pedel både på alderdomshjemmet og børnehaven i bygden. I al den tid har han også været medlem af SIK og betalt 225 kroner hver måned til fagforeningen.

LÆS OGSÅ SIK efter aftale: Alle medlemmer får mere i løn

Han ved endnu ikke, hvor meget hans løn vil stige. Men han ved, at en generel lønstigning på otte procent hurtigt bliver ædt op af stigende priser på mad. 

Ulrik
Foto © : Ulrik Lyberth
Ulrik Lyberth

- Det bliver godt nok en kort glæde, uanset om man har nået otte procent. Sidste gang nåede de ni procent efter en meget langtrukken forhandling. De ni procent blev ædt op med det samme, siger han.

Anderledes positiv er Marie Dorph. Hun er sundhedshjælper på plejehjemmet Ajarsivasik i Qaqortoq.

Hvis SIK-medlemmerne godkender aftalen, står hun til en lønforhøjelse på 1.100 kroner om måneden. Og de falder på et tørt sted, siger hun.

- En lønforhøjelse hjælper på udgifter til husleje og mad. Når det er dårligt vejr vil jeg også kunne tage en taxa på arbejde, for jeg bor langt væk. Især om vinteren. Eller når jeg får fri klokken 23.  Mine briller er også dyre. dem afdrager jeg på, siger hun.

Faglærte får mest i lønposen

Egentlig skulle forhandlingerne om den nye overenskomst have været færdige 31. marts. Selvstyret og SIK satte dog først deres underskrift på aftalen 3. september. 

Og det er de faglærte medlemmer, der kan se frem til det største lønløft, siger Jess G. Berthelsen, der er formand for SIK. 

LÆS OGSÅ SIK og Selvstyret lander langt om længe overenskomst

For eksempel skal afdelingsledere have op til 6.000 kroner mere om måneden.

Ufaglærte får det mindste lønløft i denne omgang.

- Det har været vigtigt for os, at vores ufaglærte medlemmer, der får omkring 100 kroner i timen, også får lønforbedring. De vil få tre kroner mere i timen det første år, og tre kroner mere i timen igen om to år, siger Jess G. Berthelsen til KNR.  

Sejler efter tilbud

Og det er ikke just sød musik i ørerne på Ulrik Lyberth fra Kangaamiut. Han er uddannet tømrer og VVS’er men arbejder altså som pedel. 

Livet i bygderne er nu meget hårdt, efter omstændighederne i verden har ændret sig. 

- Priserne er rædselsvækkende, og flere sejler til den nærmeste by for at købe varer på tilbud. 

- Vi sejler selv til Maniitsoq bare for at handle i butikken, og vores bekendte bestiller varer gennem os, som de har brug for. Det sker, at der er tilbud i Pilersuisoq i Kangaamiut, men kun i sjældne tilfælde, siger Ulrik Lyberth.

Den fornyede overenskomst gælder for 6.900 offentligt ansatte og består af 20 forskellige faggrupper.

I den fornyede overenskomst indgår følgende:

  • SIK-ansatte kan fremover få fuld løn under barselsorlov. Hidtil har en kvindelig SIK’er efter 18 ugers orlov skullet gå på barselsdagpenge. Nu kan de få fuld løn i op til 40 uger. 
  • SIK-ansatte, som har fået en tiltrædelsesrejse til sig selv og deres husstand, vil fremover også få ret til en fratrædelsesrejse. 
  • Retten til frihed med løn, når en nær pårørende bliver alvorligt syg eller dør, skal fremover indtræde tidligere. 
  • Der skal være mulighed for tilskud til ferierejser for en række faglærte SIK’ere og deres familier. 
  • SIK og de offentlige arbejdsgivere har prioriteret, at flere tillæg skal være pensionsgivende. Hvilke tillæg fremgår ikke. 
  • En generel forbedring af grundlønnen for samtlige ansatte på SIK-overenskomst. Det er ansatte, der blandt andet varetager borgernære funktioner, og som er faglærte. Det er for eksempel bygdesundhedspersonale, socialmedhjælpere, plejemødre og terminalarbejdere, der har fået et særligt lønløft.