Offentligheden får større indsigt i beredskab

Efter længere tids massiv kritik vil Selvstyret nu lette på låget for de hidtil hemmeligholdte fulde beredskabsplaner i tilfælde af et olieudslip herhjemme.

Selvstyret vil nu imødekomme den seneste tids kritik, oplyser den politisk ansvarlige for området, Ove Karl Berthelsen.

- Vi regner med i løbet af 14 dage at komme med et udspil, som med stor sandsynlighed betyder, at vi får mere offentlighed, siger naalakkersuisoq for råstoffer til Radioavisen.

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, bekræfter, at man barsler med et tiltag, der vil give befolkningen større indsigt i beredskabsplanerne.

- Jeg kan ikke garantere, at der bliver 100 procent offentlighed omkring alting, for der er en grund til, at vi er varsomme. Men i så høj grad det er muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden, siger Kuupik Kleist

Ifølge landets politiske leder kan det kommende initiativ ses som et udtryk for, at Naalakkersuisut nu kommer den skarpe kritik af hemmeligholdte dele af beredskabet i tilfælde af et stort udslip i møde.

Men samtidig er det en naturlig del af Selvstyrets ambition om hele tiden at arbejde for i højere grad at demokratisere blandt andet processerne omkring olie-efterforskningen, siger Kuupik Kleist.

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen samt Råstofdirektoratet har gentagne gange begrundet de hemmeligholdte dele med blandt andet en frygt for, at Greenpeace kunne finde på at bremse boringerne ved at sabotere udstyr. Og man har - i hvert fald indtil videre - afvist som i Danmark at offentliggøre planerne blot undtaget alarmtelefon-numre, der ikke må overbelastes i tilfælde af en katastrofesituation og derfor er hemmelige.

Ifølge Ove Karl Berthelsen har det kommende intiativ været undervejs i to til tre måneder. Kuupik Kleist regner med, at Naalakkersuisut vil fremlægge, hvad den øgede offentlighed i olieberedskabet helt konkret vil bestå af den 15. august.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!