Nyt værktøj skal opsnuse demens i Grønland

Forskere vil forbedre screening af demens med et værktøj, der er specialdesignet til grønlandske forhold.
Et nyt screeningsværktøj kan være på vej i forhold til at opspore demens i Grønland.
Skrevet af Anders Dall
15. juni 2020 05:44

Det skal være nemmere at opspore demens i Grønland. Derfor arbejder et hold forskere i øjeblikket på at udvikle et nyt værktøj, der er specialdesignet til grønlandske forhold.

Målet er, at det skal kunne bruges på regionssygehuse og mindre sygehuse på kysten. Det oplyser Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Læge Inaluk Kleist er med til at udvikle det nye screeningsværktøj. Hun har skrevet speciale om demens og fandt i den forbindelse ud af, at de tests, der oftest anvendes i Danmark, ikke fungerer ret godt i Grønland.

- Vores formål er at udvikle en algoritme for demensudredning, som er tilpasset til de grønlandske forhold. På nuværende tidspunkt har vi ikke en demensudredning, som er godt tilpasset til de grønlandske forhold, siger Inaluk Kleist.

Kan mindske fejlfortolkninger

Det nye værktøj består blandt andet af et spørgeskema, som hun har oversat til grønlansk.

Det skal være med til at sikre, at sundhedspersonalet i landet stiller de samme spørgsmål, når de sidder overfor en person, som skal testes for demens. 

- Det betyder, at forskellige fortolkinger af spørgsmålene minimeres, fordi spørgeskemaet jo står på grønlandsk, siger hun.

Den test, som nu er blevet oversat til grønlandsk, tager udgangspunkt i er en test, som i dag bliver brugt til at opspore demens i Grønland.

Spørgsmålene i testen har hidtil kun stået på dansk, og hvorvidt testen egner sig til at blive brugt i Grønland er ikke tidligere blevet undersøgt, fortæller Inaluk Kleist. Det håber holdet bag projektet at blive klogere på.

- Det er det, jeg er i gang med at undersøge. Om screeningsværktøjet er egnet til Grønland eller ej, siger hun.

Velux Fonden har netop givet 350.000 kroner til arbejdet med at udvikle det nye screeningsværktøj. Det betyder, at Inaluk Kleist nu kan arbejde fuldtid i seks måneder på projektet. 

- Så må vi se, om vi er nødt til at folænge det og ansøge om penge igen, siger hun.