Nyt samarbejde for større indflydelse

Grønland har indgået samarbejde med to andre selvstyrende lande under nordiske råds session, der slutter i dag. Dermed får Åland, Færøerne og Grønland deres eget forum, som kan agere både overfor regeringer, parlamentarikere og embedsmænd. - Det forum skal koordinere indsatser og ønsker fra de selvstyrende lande, som de skal fremlægge over for de andre lande, siger Palle Christiansen.
Skrevet af Oline I. Olsen
01. november 2012 07:24

- Hvis Færøerne har et ønske om et given post eller en projekt, så tager de det op i vores forum og får støtte fra Grønland og fra Åland, når de fremlægger deres ønske overfor de andre lande, sådan forklarer Palle Christiansen, hvordan samarbejdet mellem Grønland, Færøerne og Åland vil fungere.

For Grønlands har ikke stemmeret i Nordiske råd, fordi landet ikke betaler til det nordiske samarbejde. Og dermed mister Grønland indflydelse i besættelser af bestyrelser, forklarer Naalakkersuisoq for Uddannelse Palle Christiansen f.eks. i nordisk forskningsinstitution.

- Et godt eksempel er Nordforsk, som er nordisk forskningsinstitution, hvor Åland, Færøerne ikke har haft muligheden for at plads i bestyrelsen. Og dermed har vi ikke fået muligheden for at få forskningsmidler og projekter til Selvstyrelande, og det har vi søgt om at få, men har fået afslag hele tiden, og derfor har vi nu lavet det her forum, så vi kan gøre mere opmærksom på det, siger Palle Christiansen.

Udover at indgå samarbejde med andre selvstyrende lande, underskrev den danske Uddannelsesminister Morten Østergaard og Naalakkersuisoq for Uddannelser Palle Christiansen en fælles erklæring om grønlandske studerendes adgang til videregående uddannelser i Danmark, ved at anerkende grønlandsk som fremmedsprog.

Det er et krav at ansøgere til humanistisk bacheloruddannelser i Danmark, skal have bestået fag i engelsk B-niveau samt et andet fremmed sprog.

Der betyder, at ansøgere med adgangsgivende grønlandsk gymnasial eksamen opfylder det specifikke adgangskrav om ”yderligere et fremmedsprog”, med det grønlandsk sprog som fremmedsprog.