Nyt redningscenter rykker hurtigere ud

Næste gang en båd forulykker, er der større chance for at finde de overlevende. Arktisk Kommando til søs og flykoordineringsfirmaet Naviair er nemlig flyttet sammen i det såkaldte Joint Rescue Coordination Centre i Nuuk.
SAR Foto © : Kim Andersen
06. oktober 2014 11:00

- Det kommer til at betyde, at den interne koordinering, der er mellem de tre myndigheder, der tager sig af redning, bliver hurtigere, fordi nu er der kun to myndigheder - politiet og os - der skal tale sammen.

- Så det kommer nok til at gå stærkere, siger stabschef i Arktisk Kommando, Jan Stripp, til KNR.

En optimeret Kulusuk-eftersøgning

Når en redningsaktion skal sættes i gang, bliver ansvaret fremover fordelt til enten politiet eller Joint Rescue Coordination Centre.

Jan Stripp er overbevist om, at en episode som for eksempel det nylige forsvundne privatfly på østkysten ville have været lettere at koordinere med det nye samarbejdscenter.

Læs også Fly forsvundet: Eftersøgning sættes i gang

Dem med overblik over flyene sidder lige ved siden af Søværnet kun adskilt af en glasdør. Opstår der en nødsituation, glider glasdøren til side.

- Vi har jo lige haft en uheldig sag ovre ved Kulusuk, hvor vi havde et fly, der udeblev, som viste sig at være styrtet ned.

- Med sådan et tilfælde, der sidder vi fremover tættere sammen luft- og sømyndigheder, og vi kan dele kort og oplysninger sammen frem og tilbage, fastslår Jan Stripp.

Det nye Joint Rescue Coordination Centre ligger ved havnen i Nuuk, og det åbnede den 1. oktober.