Ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll undersøger i øjeblikket Grønlands potentiale for at producere et særligt brændsel. Det hedder electrofuel, og hovedingredienserne er energien fra vandkraft og CO2.

Nyt projekt: Vandkraft kan blive til bæredygtigt brændsel

Rambøll undersøger Grønlands potentiale for at producere et særligt brændsel, der udnytter energien fra vandkraft.

50 kilometer sydøst for Nuuk ligger Utoqqarmiut Kangerluarsunnguat Vandkraftværk. Det såkaldte Buksefjorden Vandkraftværk, som forsyner borgerne i Nuuk med el og varme.

Faktisk producerer vandkraftværket mere el, end hovedstaden behøver. Det overskud bliver i dag ikke udnyttet, men det kan det måske på sigt.

For med el kan man lave brint, og brint kan bruges til at producere et flydende brændsel, der kan erstatte benzin og diesel - ikke kun i Nuuk, men også andre steder i landet.

Siden februar har Rambøll undersøgt, hvad det vil kræve at producere det bæredygtige brændsel, electrofuel, i Nuuk.

Og til august forventer ingeniør- og rådgivningsvirksomheden at have svar på projektets potentiale, og hvad det vil koste at etablere sådan noget.

Det forklarer Christian Riber, der er business development manager i Rambøll.

- Den simple version er, at man med overskuds-el kan lave brint, og at man kan fange CO2’en blandt andet fra et affaldsenergianlæg ved at vaske den ud. Og brinten og CO2’en kan tilsammen blive til et brændsel, som kan erstatte benzin og dieselprodukter, siger Christian Riber.

Vedvarende energi er vejen frem

I Naalakkersuisuts sektorplan for energi- og vandforsyning fra 2017 bliver vandkraft beskrevet som den vigtigste vedvarende energikilde i Grønland.

Hvis resultaterne fra undersøgelsen overbeviser myndighederne om, at det er værd at investere penge i, kan det bidrage til Naalakkersuisuts mål inden for energiforsyning.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil have vandkraftværk til Qasigiannguit og Aasiaat

Nemlig at den offentlige energiforsyning i 2030 i videst muligt omfang skal komme fra vedvarende energikilder.

- I stedet for at køre direkte på el'en i en el-drevet bil, som man har lagret op på et batteri, så kan man ved electrofuels lave et flydende brændsel, som man kan have liggende i lang tid og køre på, siger Christian Riber.

Men en række betingelser skal dog være opfyldt, før projektet kan udvikle sig fra ide til handling.

For eksempel kræver det, at der etableres et nyt forbrændingsanlæg i Nuuk med udstyr og anlæg, der blandt andet kan fange den CO2, man skal bruge til at producere electrofuel.

Nemt at transportere

På Island har man gjort sig erfaringer med et lignende projekt, som er realiseret. Den eneste reelle forskel er, at på Island kommer CO2’en ikke fra et affaldsforbrændingsanlæg, men fra nogle underjordiske CO2-kilder, forklarer Christian Riber.

- Men det mest interessante i en grønlandsk sammenhæng er, at man kan producere elektrofuel, der hvor man har meget vandkraft. Det er typisk langt væk, fra hvor folk bor, og så kan man transportere det derhen, hvor man har byer og bygder, som ikke har vandkraft. De kan så få glæde af det brændsel, selv om de bor meget langt væk fra vandkraft.

LÆS OGSÅ 25-års jubilæum med vandkraft fejres

Foruden projektet i Nuuk undersøger Rambøll også en anden mulighed for, at Grønland kan producere electrofuel.Det scenarie forudsætter, at der etableres flere store vandkraftværker, forklarer Christian Riber.

- I den anden del af projektet kigger vi på nogle af de store vandkraftressourcer længere nordpå, hvor man for eksempel bygger meget store vandkraftværker. Der ville man så skulle importere noget CO2, som man sammen med brinten kan lave til meget store mængder af electrofuel, som man så kan transportere rundt.

Det er penge fra Rambøll Fonden, der finansierer Rambølls undersøgelse.  

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt