Nyt parti i Danmark vil lave kæmpe teknologi-by i Grønland

Det Demokratiske Parti vil have Danmark til at investere milliarder i Grønland og oprette innovationsbyer med fokus på grøn omstilling, bæredygtighed og it.
Grønland skal lægge fjeld til en kæmpe innovationsby for blandt andet grøn teknologi. Det foreslår Det Demokratiske Parti i Danmark.
26. september 2020 12:38

Det vrimler med nye partier i Danmark, som kæmper for at komme i Folketinget.

Det nyeste skud på stammen blev præsenteret i sidste uge under navnet Det Demokratiske Parti. 

Partiet definerer sig som et liberalt parti med fokus på grøn omstilling, menneskerettigheder og nye indtægter til Danmark - og med en klar køreplan for Grønlands fremtid. Det fortæller formanden for Det Demokratiske Parti, Peter Hjorth, til KNR.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi laver en langsigtet plan, hvor Danmark skal investere rigtig mange penge i Grønland og lave en innovasionsby - investere 30 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ Forsker om efterårssamlingen: Finanslov, isbjørne og Nuugaatsiaq skal du holde øje med

Innovationsbyerne skal ligge ved de danske storbyer og en enkelt på et endnu ikke defineret sted i Grønland, siger formanden. Byerne skal være til gavn i begge ender af rigsfællesskabet.

- Formålet med innovationsbyerne er to ting: At tjene nogle penge til os alle sammen, så vi får noget mere handlefrihed. Men også at skabe grøn teknologi og en masse klimaviden om Arktis, så Grønland, Danmark og resten af verden kan nyde godt af nye teknologier, som i sidste ende kan være med til at redde klimaet, siger Peter Hjorth.

Flere end 100.000 mennesker skal bo og arbejde i innovationsbyerne, blandt andet ved at tiltrække udenlandske forskningsspecialister. Byerne skal desuden have egne skoler og universiteter på allerhøjeste niveau.

- Vores plan er en meget koncentreret innovationsby, hvor vi får de bedste hoveder med deres familier, som skal opbygge virksomheder sammen med de største danske virksomheder og nogle store udenlandske virksomheder, siger Peter Hjorth.

Han understreger, at han dog ikke har drøftet planerne med personer i Grønland. Han har også endnu til gode at besøge Grønland.

Formand: Dårlig timing for et selvstændigt Grønland

I partiprogrammet kan man læse, at Det Demokratiske Parti desuden ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet.

Det skal ske ved hjælp af den danske stat, pensionskasser og kapitalfonde, som bør skyde milliardvis af kroner i det grønlandske samfund.

Partiet anerkender dog ønsket om et selvstændigt Grønland. Men lige nu står Grønland for sårbart, både økonomisk og geopolitiske til, at selvstændighed er en god idé, mener Peter Hjort.

- Det er jo helt klart i Grønlands interesse, mener jeg, at vente og få opbygget et endnu stærkere samfund, så Grønland - når det skal være selvstændigt - er hundrede procent klar. Det ville være en katastrofe at skilles, og så går der et eller andet i den forkerte retning.

Grønland og Danmark bør i stedet arbejde endnu tættere sammen udenrigspolitisk og være strategiske for at få lande til at forbedre deres forhold for dyrevelfærd, klima og menneskerettigheder.

LÆS OGSÅ Efterårssamling starter med kold luft: To naalakkersuisut er i farezonen

- Der vil vi kunne sætte os ned med Selvstyret og holde møder med amerikanerne, russerne, kineserne eller canadierne om, hvilke interesser der kunne være interessante for dem at have i Grønland. Det kan vi så bruge til forhåbentlig at lave en aftale om en alliance af vestlige demokratier, som skal hjælpe lande, der har de største udfordringer med klima- og menneskerettigheder, siger Peter Hjorth.

Modsat Grønland er Færøerne ikke nævnt i partiprogrammet. Og det er helt bevidst, siger formanden.

- Der sker jo flere udenrigspolitiske, interessante ting på Grønland i den nærmeste fremtid, end der nok kommer til at ske på Færøerne.

Formanden for Det Demokratiske Parti, Peter Hjort, er tidligere medlem af partiet Klaus Riskær Pedersen - nu omdømt til Borgerlisten. En anden medstifter er den tidligere cykelrytter Bo Hamburger.

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet har Det Demokratiske Parti foreløbig 28 vælgererklæringer. Det kræver mindst 20.182 vælgererklæringer at komme på stemmesedlen til Folketinget.