Nye regler giver klarere forbud mod seksuelle overgreb

Seksuelle overgreb på biologiske børn og adoptivbørn bliver straffet ens fra 1. april, ligesom reglerne mod voldtægt i og uden for ægteskab bliver forenklede, fastslår Folketinget.
Foto © : KNR/Arkiv
21. februar 2019 15:16

Voldtægt er voldtægt – uanset på hvem og hvordan overgrebet sker.

Det er en af de grundlæggende ændringer i Kriminallov for Grønland, som træder i kraft 1. april i år.

Et enigt folketing stemte torsdag for ændringerne efter ønske fra Inatsisartut i 2016 – som dengang fulgte anbefalinger fra Råd for Grønlands Retsvæsen.

Det sker, efter Danmark i 2009 og 2013 strammede den danske kriminal- og retsplejelov på flere områder.

Regler mod seksuelle overgreb på børn bliver enklere

Med beslutningen bliver reglerne mod seksualforbrydelser mellem forældre og børn gjort enklere.

Ifølge en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2014 bliver næsten hvert tredje barn og ung i Grønland udsat for seksuelt misbrug, inden de fylder 18 år.

LÆS OGSÅ Voldtægt i ægteskab sidestilles med voldtægt udenfor ægteskabet

Men i dag skelner domstolene mellem to forskellige paragraffer i sager om seksuelle overgreb på børn i familien:

Én paragraf handler om seksuelle overgreb på pleje- eller adoptivbørn, og en anden paragraf handler om seksuelle overgreb på forældres biologiske børn. Det bliver fremover til én og samme paragraf.

- Stramningerne (…) sender et meget stærkt, politisk signal om, at seksualforbrydelser mod børn og voksne ikke tolereres i det grønlandske samfund, sagde folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) under forslagets 1.behandling i Folketinget.

Det bliver desuden kriminelt at have et seksuelt forhold til et adoptivbarn, selv om barnet er fyldt 18 år, ligesom bedsteforældre og biologiske børnebørn eller adoptivbørnebørn over 15 år heller ikke må have seksuelle forhold til hinanden.

Ens regler om voldtægt

En anden stor ændring bliver reglerne mod voldtægt. Hvis en person i dag tvinger sin ægtefælle til sex eller anden seksuel aktivitet, bliver det straffet efter en paragraf om ’tilsnigelse til samleje’.

Men fremover gælder kun én paragraf, uanset om voldtægten sker i eller uden for ægteskab, fremgår det af lovforslaget.

LÆS OGSÅ Vi skal have behandlingscenter til børn og unge

- Seksuelle overgreb får store negative konsekvenser for det enkelte menneske, familien og samfundet. Det er et ansvar, som vi alle bærer – uanset om vi er en myndighed, en kommune eller borgere, sagde folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ) under lovforslagets 1.behandling i Folketinget.

Den nye lovgivning har en række flere skærpelser, herunder reglerne for blandt andet børneporno.

Du kan læse hele lovforslaget her.