Foto: KNR

Lars-Emil Johansen: Nye lufthavne vil bringe selvstændigheden nærmere - ikke omvendt

Lufthavnspakken bringer Grønland et skridt nærmere selvstændigheden. Også selvom den danske stat bliver medejere af de nye lufthavne. Det mener tidligere formand for Inatsisartut og fremtrædende Siumut-politiker, Lars-Emil Johansen.

Det strider ikke mod Grønlands ønske om mere selvstændighed, at Danmark bliver medejere af de kommende lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

Sådan lyder det fra den nu pensionerede Siumut-politiker Lars-Emil Johansen, som gennem sin politiske karriere har arbejdet for øget grønlandsk selvstændighed fra hjemmestyret i 1979 til indførelsen af Selvstyret 30 år senere. 

Han mener derfor ikke, at aftalen med Danmark er et skridt i den forkerte retning, når det kommer til ønsket om mere selvbestemmelse.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken vedtages torsdag

- Nej, det synes jeg ikke, at man kan sige. Det er en meget frisk bemærkning, at sige, at det vil være en tilbagegang med den investering, siger Lars-Emil Johansen, som indtil valget i april var formand for Inatsisartut.

Han havde ønsket, at det ikke havde været nødvendigt at inddrage Danmark i finansieringen af lufthavnspakken.

Men endnu vigtigere er det ifølge Lars-Emil Johansen dog, at Grønland med lufthavnspakken i fremtiden kan tiltrække flere turister til landet og dermed være med til at udvikle den grønlandske økonomi.

- De tre lufthavne vil rykke os tættere på selvstændighed end så meget andet, siger han.

Ifølge historiker og tidligere chefredaktør på Dagbladet Politiken sætter et større samarbejde med Danmark ikke en stopper for, at Grønland kan få mere selvbestemmelse. 

LÆS OGSÅ Vetoret i aktieselskaber er almindelig praksis

- Vejen til større selvstændighed og mere indflydelse på egne forhold, den går gennem et tættere forhold til de lande, som historisk har haft et nært fællesskab med Grønland, og som stadigvæk har det, og det er i Grønlands tilfælde i meget høj grad Danmark, siger Bo Lidegaard.

Ifølge Lars-Emil Johansen hviler der nu et stort ansvar på både de grønlandske og danske skuldre, så man kan få det bedste ud af medejerskabet af lufthavnene.

- Og ikke, at Danmark forsøger at buzze sig igennem i kraft af den investering, siger Lars-Emil Johansen.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra forhenværende IA-politiker Kuupik Kleist, som var formand for Naalakkersuisut, da selvstyreloven trådte i kraft i 2009, men han havde ikke lyst til at udtale sig på nuværende tidspunkt.


 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl