lufthavnen i Ilulissat kommer under Kalaallit Airports i fremtiden, og det giver problemer for Mittarfeqarfiit.Foto: Anne Meisner

Nye lufthavne sparker økonomien væk under Mittarfeqarfiit

Med lufthavnspakken bliver Mittarfeqarfiits økonomi formentligt så udfordret, at Selvstyret fremadrettet må kaste penge i selskabet for at sikre driften.

Lufthavnspakken tager det økonomiske hjerte ud af Mittarfeqarfiit og efterlader selskabet i en svær økonomisk situation.

Det står klart i lufthavnsredegørelsen fra Naalakkersuisut.

Med lufthavnspakken er driften af Nuuk og Ilulissat taget fra Mittarfeqarfiit og lagt over i Kalaallit Airports, og det er alvorligt for Mittarfeqarfiit, fastslår Naalakkersuisoq for infrastruktur, Naaja Nathanielsen (IA).

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut ridser alternativ op til Qaqortoq lufthavn

- Konsekvensen er lige til. Mittarfeqarfiit skal have tilført midler for at kunne blive ved med at drifte lufthavne og heliporte, siger hun og henviser til, at der tages udbytte fra andre offentligt ejede selskaber, som kanaliseres videre til Mittarfeqarfiit.

Hun beskriver Mittarfeqarfiits økonomiske situation som dyster.

- De har en gæld, de har svært ved at afvikle og et vedligeholdelsesefterslæb, der er meget, meget stort, og der skal afsættes midler til vedligeholde. Lige nu har de desuden udsigt til at miste de to rentable områder, så de har færre indtægter i fremtiden. Den økonomiske situation er ganske alvorlig, siger hun.

Hvor slemt det står til lige nu er dog ikke til at se for offentligheden, da Mittarfeqarfiit ikke har offentliggjort deres regnskab for 2020.

Mangler økonomiske kræfter

Mittarfeqarfiit er sat i verden for at holde gang i landets lufthavne og heliporte, herunder de lufthavne der ikke kan klare sig økonomisk.

Det har lufthavnsselskabet kunne gøre, fordi de har tjent penge på lufthavnsdriften i Nuuk og Ilulissat, som altså kommer til at forsvinde.

Helt konkret arbejder Naalakkersuisut nu på at omdanne Mittarfeqarfiit til et aktieselskab, og lægge det under de nye lufthavnsselskaber i form af Kalaallit Airports Holding.

Samtidig indstiller Naalakkersuisuts sig på en fremtid, hvor servicekontakter bliver en del af selskabets økonomi.

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeriet: Hver gang vi bruger en krone på asfalt, kunne den have gået til socialområdet

- Naalakkersuisut forventer at indgå servicekontrakter med Mittarfeqarfiit om driften af visse underskudsgivende lufthavne. Dette vil være nødvendigt, hvis indtægterne i de enkelte lufthavne ikke kan dække udgifter til drift og vedligeholdelse, står der i lufthavnsredegørelsen.

Myndighederne har dog ikke et overblik, hvor alvorlig situationen er, og præcis hvilke konsekvenser lufthavnspakken får.

Det er ved at bliver undersøgt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt