Ny undersøgelse: Unge mangler viden, men bakker op om rigsfællesskabet

Det halter bagud med viden om rigsfællesskabet – særligt for danske unge. Alligevel ønsker unge i Grønland, Danmark og Færøerne at styrke fællesskabet mellem de tre lande.
Sjómaq-projektet under Dansk Ungdoms Fællesråd handler om at skabe bånd mellem unge på tværs af Grønland, Færøerne og Danmark. Projektet er et samarbejde mellem ungdomsorganisationer i de tre lande. Billedet er fra et af deres arrangementer i Grønland. Foto © : Jens Ejnar Mølgaard
26. september 2024 07:35

Det står fortsat sløjt til med danske unges viden om Grønland og Færøerne.

Det viser en ny rapport som Dansk Ungdoms Fællesråd står bag. Her har man spurgt unge mennesker i Danmark, Grønland og Færøerne ind til, hvor meget de ved om hinanden og rigsfællesskabet, og hvorvidt de ønsker at bevare rigsfællesskabet i fremtiden.

Hvor unge i Grønland og Færøerne lærer om både Danmark og rigsfællesskabet, er kendskabet meget begrænset den anden vej.

Over halvdelen af de godt 1000 danske unge i undersøgelsen siger, at de enten aldrig eller kun én gang har haft undervisning om rigsfællesskabet.

At tallene er så høje, er forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd, Christine Ravn Lund, overrasket over.

- Det er ærgerligt, at Danmark slår sig markant ud på dårligt kendskab til Grønland og Færøerne. Jeg så gerne, at jeg repræsenterede en generation, der har et bedre kendskab. Men jeg synes også, at det er rart at se, at mange unge gerne vil øge kendskabet og fællesskabet på tværs af landene, siger 29-årige Christine Ravn Lund.

Unges kendskab og holdning til hinanden på tværs af rigsfællesskabet

  • Det er Dansk Ungdoms Fællesråd, der i samarbejde med grønlandske og færøske ungdomsorganisationer har søsat undersøgelsen.
  • 1014 danske, 318 grønlandske og 222 færøske unge i alderen 18 til 28 år har deltaget i undersøgelsen.
  • Undersøgelsen bestod af en spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppesamtaler.

Kendskab til hinanden

  • 56 procent af de danske unge angiver, at de aldrig har eller kun én gang har modtaget undervisning om rigsfællesskabet.
  • Anderledes er det for færøske unge, hvor 80 procent har haft undervisning om rigsfællesskabet. For de grønlandske unge er tallet på 70 procent.
  • 83 procent af danske unge mener, at det er vigtigt at have kendskab til rigsfællesskabet og de tre lande. I Grønland er tallet på 86 procent, mens det for færøske unge er på 87 procent.

Opfattelse af hinanden

  • Størstedelen af danske unge mener, at de har en mere positiv opfattelse af Grønland og Færøerne i forhold til, hvordan de to lande bliver fremstillet i medierne. 48 procent har et positivt indtryk af Grønland, mens 54 procent har et positivt indtryk af Færøerne.
  • For de færøske unge har 58 procent et positivt indtryk af Danmark, mens syv procent har et negativt indryk. 16 procent har et positivt indtryk af Grønland, mens 47 procent har et negativt indtryk.
  • Spørger man de grønlandske unge siger 44 procent, at deres generelle indtryk af Danmark hverken er positivt eller negativt, mens 20 procent har et negativt indtryk af Danmark. Kun en lille andel har et negativt indtryk af Færøerne, mens 22 procent har et positivt indtryk af Færøerne.

Fællesskab

  • 71 procent af de danske unge føler ikke et fællesskab med Grønland, og 66 procent føler sig ikke forbundet med Færøerne.
  • Anderledes er det på Færøerne, hvor 62 procent føler et fællesskab med Grønland og 56 procent oplever et fællesskab med Danmark.
  • I Grønland føler 21 procent et fællesskab med Færøerne, mens 47 procent føler et fællesskab med unge i Danmark.
  • I Danmark mener 71 procent unge, at rigsfællesskabet skal bevares. På Færøerne er tallet på 63 procent, mens 64 procent af de grønlandske unge ønsker at bevare rigsfællesskabet.

Selvom de danske unge halter efter, når det kommer til viden om de nordatlantiske lande, er de grønlandske unges viden om Færøerne også mangelfuld.

32 procent af de godt 300 grønlandske unge, der deltager i undersøgelsen, siger, at de ingen viden har om Færøerne.

Mere og bedre undervisning

Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd, der er en paraply- og interesseorganisation for børne- og ungdomsorganisationer, er det første gang, at unge i de tre lande bliver spurgt ind til deres kendskab om hinanden i én undersøgelse.

Undersøgelsen viser, at flere af de unge har negative forestillinger om de andre lande. I Danmark og Færøerne bliver billedet af Grønland forbundet med mistrivsel, incest og alkohol.

Flere af de unge i Danmark tror, at færingerne er mere konservative end dem selv. Og i Grønland og Færøerne er opfattelsen af danske unge, at de er højtråbende, nedladende og uvidende.

Derfor er det vigtigt, at der kommer mere viden om hinanden i de tre lande, mener Christine Ravn Lund.

- Vi vil bruge undersøgelsen til at arbejde ud fra og løfte det her perspektiv med, at man simpelthen ikke kan tage for givet, at nye generationer automatisk læner sig ind i rigsfællesskabet.

- Så hvis man vil rigsfællesskabet, bliver man også nødt til at prioritere det i undervisningen og møder på tværs, siger hun.

Opbakning om rigsfællesskabet

Men på trods af de negative forestillinger, er der blandt unge i alle tre lande et ønske om at styrke fællesskabet.

I Grønland og Færøerne mener omkring 60 procent af de adspurgte unge, at rigsfællesskabet skal bevares. I Danmark er tallet på godt 70 procent.

Samtidig mener mange af de unge, at rigsfællesskabet trænger til at blive støvet af.

- Hvis man skal have et gensidigt samarbejde, handler det også om at have et kulturelt kendskab og forståelse af, hvordan unge lever i Danmark, Færøerne og Grønland.

- Samtidig synes jeg, at det er positivt, at der er rigtig mange unge på tværs af rigsfællesskabet, der ønsker at styrke samarbejdet, siger Christine Ravn Lund.

Unges forslag til bedre forståelse af hinanden

  • Mere og bedre skoleundervisning om rigsfællesskabet og de andre lande.
  • Udveksling og andre steder, hvor man kan møde hinanden fysisk.
  • Flere positive historier om især Grønland og Færøerne i medierne.
  • Udbrede viden om hinanden på sociale medier i form af videokampagner og explainervideoer.

De unge selv anbefaler, at rigsfællesskabet får en større plads på skoleskemaet. Samtidig ønsker de bedre muligheder for at besøge hinanden.

Størstedelen af de unge i Grønland og Færøerne har oplevet Danmark. Det gør sig dog ikke gældende den anden vej, hvor syv procent af de danske unge havde besøgt Grønland, og fem procent havde oplevet Færøerne.