Ny uenighed mellem Naturinstituttet og Naalakkersuisoq omkring fiskeriet

​​​​​​​Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, afviser allerede nu at følge Grønlands Naturinstituttets anbefalinger for torskefiskeriet næste år. Han mener, at man kan gå over anbefalingerne og stadig holde fiskeriet på et bæredygtigt niveau.
Foto © : Jens-Otto Kristiansen/KNR
17. juni 2019 07:11

Man kan sagtens overskride Grønlands Naturinstituts anbefalinger for fiskeri uden at overfiske.

Det mener Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S). Han afviser allerede nu, at Naalakkersuisut kommer til at følge instituttets anbefalinger for torskefiskeriet i 2020.

- Jeg er ikke enig i den vurdering. Når man tænker på, at landingerne, der sagtens kunne være større, bliver begrænset af blandt andet indhandlingsstederne på grund af mangel på arbejdskraft, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Torskekvoten balancerer mellem fiskere og biologer

Jens Immanuelsen understreger videre, at det er Naalakkersuisut, som bestemmer kvoterne.

- Det er Naalakkersuisut, som fastsætter torskekvoterne for næste år, og hvordan de skal fordeles, siger han.

Grønlands Naturinstitut anbefaler ellers, at man nedbringer fiskeret på torsk med 5.444 tons til i alt 14.409 tons i 2020.

Naturinstituttet kommer med anbefalinger for inden- og udenskærs torskefiskeri for Vestgrønland og for Øst- og Sydvestgrønland.

Går mod de biologiske anbefalinger

Instituttet anbefaler, at fiskeriet efter udenskærs torsk ved Øst- og Sydvestgrønland nedbringes til 3.409 tons næste år fra 5.353 tons i år.

- Gydebiomasse er siden 2014 faldet til et lavt niveau. Fiskeridødeligheden er steget siden 2009 og er tæt på det optimale niveau. Rekrutteringen er baseret på enkelte årgange den sidste store årgang var fra 2003, skriver instituttets om anbefalingen.

LÆS OGSÅ Naturinstituttet skærer over 3000 tons af anbefalet torskefangst

Der er dog stor forskel på de biologiske anbefalinger, og det reelle fiskeri. Anbefalingerne for 2018 var på 6.344 tons i Øst- og Sydvestgrønland, mens der i virkeligheden blev fisket 15.068 tons.

Bestandene skrumper

Det, ifølge Grønland Naturinstitut, kontinuerlige overfiskeri kan mærkes på bestandene. Det fortalte Helle Siegstad, der er afdelingschef for fisk og skaldyr i Grønlands Naturinstitut, til KNR fredag.

Ifølge hende er en sund torskebestand kendetegnet ved, at der er mange årgange at fiske på. Sådan er det dog ikke i Østgrønland.

- Der fanger man kun på meget få årgange. Der fanges normalt på tre årgange, og slet ikke nogen små. Så der mangler simpelthen nye årgange, og der er også derfor, at vores rådgivning i Østgrønland er lavere end sidste år, sagde Helle Siegsted.

I Naalakkersuisuts koalitionsaftale står der, at fiskeriet skal holdes på et bæredygtigt niveau.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Naturinstituttet anbefaler, at sænke det samlede torskefiskeri med 3.211 tons til 8.948 tons. Naturinstituttet anbefaler dog at sænke det samlede fiskeri med 5.444 tons til i alt 14.409 tons. KNR beklager fejlen.