Råd: Ny talsmand skal forbedre handicappedes rettigheder

Når Naalakkerasuisut opretter en talsmand for de handicappede, vil der være større chance for at deres røst bliver hørt. Det mener Menneskrettighedsrådet, der ønsker et større kendskab hos borgerne til de handicappedes forhold.

- Vi er nødt til at aftabuisere emnet, vi er nødt til at snakke om det, ligesom man det seneste år har snakket om børns rettigheder her i landet, siger Inge Olsvig Brandt, formand for Menneskerettighedsrådet.

Rådet har sammen med Viden- og Rådgivningscenter om Handicap og departementet for sociale anliggender holdt møde, hvor de blandt andet har drøftet oprettelsen af en ny handicaptalsmand.

Læs også Ny lov skal sikre handicappedes rettigheder

Læs også Qaasuitsup: Her giver vi klagevejledning til borgerne

Ifølge FN har folk med handicap ret til at blive inddraget og hørt i samfundet på lige fod med andre borgere. Og med en talsmand vil det blive lettere for de handicappede at blive inddraget i vigtige samfundsspørgsmål.

- Vi har pligt til at gøre de handicappedes forhold synlige her i landet, så vi alle sammen ved hvad det er for nogle rettigheder vi skal løfte. Det er et samfundsansvar.

Stort behov

Samtidig vil en talsmand bidrage med en større viden omkring de handicappede, mener de blindes og svagtseendes forening, ISI.

- Vi har i samfundet alt for lidt kendskab til de forskellige handicaps. Derfor tror jeg, at nedsættelse af en handicaptalsmand vil være en god ting, siger formanden for Isi Hans Peter Larsen. 

Grønland er forpligtet til at indrette de nationale retsregler i overensstemmelse med FN's Handicapkonvention.

Og med en ny talsmand vil de handicappede få nemmere ved at ytre deres øsker, til glæde for bestræbelserne for at efterleve konventionens krav.

Naalakkersuisoq for sociale anliggender har i sit forslag til finanslov for 2017 afsat 2,5 millioner kroner til oprettelse af en handicaptalsmand.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl