Ny slædehundelov kan være på vej

Naalakkersuisut fremlægger et forslag til en ny slædehundelov, som Inatsisartut kan behandle i den næstkommende samling.
Slædehunden er tæt knyttet til en levende fanger- og fiskerkultur, mener Naalakkersuisut. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
01. maj 2020 04:27

Der er behov for at opdatere den nuværende lovgivning, så myndighederne får flere muligheder for at beskytte den grønlandske slædehund.

Det skriver Naalakkesuisut til Inatsisartuts udvalg for kultur, uddannelse, forskning og kirke.

Det fremgår af en betænkning fra udvalget.

- Lovudkastet åbner for mere vidtgående sanktioner, klarlægning af ansvar samt muligheder for at handle på mistanker, lyder det fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Protektor og medlem af Inatsisartut går ind i slædehundesag: - Vi bør lære af det her

Der har været en masse debat om beskyttelse af den grønlandske slædehund. Ikke mindst sidste år, hvor der var mistanke om, at nogle slædehunde var blandet med fremmede hunderacer.

Og den nuværende lovgivning giver ikke mulighed for at handle på den slags mistanker, lyder det fra Naalakkersuisut.

- Den gældende lovgivning på området er fra 1998, og den giver kun sanktionsmuligheder i form af bøde. Desværre er det blevet relevant at skærpe og præcisere ansvar og sanktioner på området, skriver Naalakkersuisut.

Derudover er der ikke en fysik barriere mellem slædehundeområder og områder uden slædehunde. Så det er svært at undgå, hvis der er nogen, der gerne vil blande slædehunden med andre racer, skriver Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ To hunde aflivet i Qeqertarsuaq

Det skal den nye lov så være med til at ændre på.

Men det kræver mere end lovgivning for at beskytte den grønlandske slædehund, skriver Naalakkersuisut.

Slædehunden er tæt knyttet til en levende fanger- og fiskerkultur, mener Naalakkersuisut. De mener, at kulturen skal bevares og gøres mere nærværende for befolkningen.

Det skal traditionel viden og ny forskning bane vejen for, mener Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ KNQK: To slædehunde var blandet med fremmede racer i Qeqertarsuaq

I et svar til udvalget lyder det:

- En vision for dette er oprettelse af en slædehundecenter i forbindelse med besøgscenteret "Isfiordcenteret" i Ilulissat.

- Et sted med fokus på læring, udveksling af viden og forskning, som formidles via skoletjeneste til børn, museumsaktiviteter og uddannelse, hvor målet er værdiskabelse og bevarelse af den grønlandske slædehund, skriver Naalakkersuisut til udvalget.

Udvalget er positive overfor Naalakkersuisuts svar.