Ny rapport på vej om job-muligheder i Grønland

Ilimatusarfik og Københavns Universitet barsler med ny rapport, der skal sætte lys på nye job og vækst-muligheder i Grønland.

Det er professor i Geologi, Minik Rosing, der står i spidsen for den nye rapport, som hviler på et uafhængigt initiativ fra Ilimatusarfik og Københavns Universitet.

Modsat tidligere rapporter som fx “Til Gavn for Grønland”, som udkom sidste år - også med Minik Rosing i spidsen - skal den kommende rapport have et mere optimistisk sigte.

- “Til Gavn for Grønland” var jo meget et katalog over alt det, der ikke kan lade sig gøre. Nu vil vi gerne prøve at lave en grundig analyse af, hvad der er det specielle ved Grønland. Og hvad der kunne være udgangspunkt for at lave nogle nye erhverv, siger Minik Rosing til KNR.

Opdag nyt potentiale

Rapporten bliver en sammenfatning af allerede eksisterende forskning inden for en bred vifte af områder i Grønland - lige fra råstoffer, over fiskeri og til oplevelsesbranchen. 

Læs også Minik Rosing: Uranafstemning kan få en negativ betydning

Hertil kommer en række nye forskningsprojekter, som holdet bag rapporten sætter i gang i forbindelse med rapporten.

- Vi vil bl.a. se på, hvad der er de fornybare ressourcer i Grønland af det, man traditionelt bruger - for eksempel hvilke fisk, man bruger? Turismen er naturligvis også et område, vi ser på. Og et udgangspunkt vil også være at lave en analyse af, om der er et problem et eller andet sted i verden - et eller andet man mangler et sted i verden - som man kunne risikere at have i Grønland?

Mere bæredygtige initiativer

Rapporten “Til Gavn for Grønland” var i fjor med til at slå skår i forhåbningerne om, at Grønland inden for en kort årrække kunne bliveet land økonomisk baseret på indtægter fra råstofferne. Ifølge forskerne bag rapporten ville det nemlig kræve et hav af for eksempel miner i drift på én gang. Noget, der har lange udsigter.

Den kommende rapport skal modsat være med til at give politikere og forretningsdrivende et realistisk bud på en god fremtid for Grønland, siger Minik Rosing.

- Mit håb er jo igen, at man kan starte nogle ting på et realistisk grundlag, så de rent faktisk er levedygtige og kommer til at skabe både arbejde og økonomi i Grønland. Men også i det hele taget at skabe en bedre forståelse for, hvad Grønlands muligheder er i fremtiden.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt