Ny naalakkersuisoq vil ikke forholde sig til Nunaminerals-krise

Andreas Uldum (D) vil ikke udtale sig om pengekrisen i det mest aktive råstofselskab, Nunaminerals. Han glæder sig i stedet over, at det ser lysere ud for London Mining.
15. januar 2015 08:38

 

Den nye naalakkersuisoq for råstoffer, Andreas Uldum, er glad for, at det ellers fallerede jernmineprojekt i bunden af Godthåbsfjorden få dage før jul blev solgt videre til et stort kinesisk selskab. Nu er aktierne i "London Mining Greenland Jersey" ejet af selskabet General Nice Development.

- Jamen jeg er da optimistisk. Det er jo en virksomhed, der har erfaring på området, og de er en del større, end de forrige ejere, så det er positivt, siger han til KNR.

 

Ikke mødt kineserne endnu

Demokraternes formand påpeger, at projektet vil køre videre på de samme præmisser som med de tidligere ejere. Uldum har ikke selv mødtes med de nye kinesiske pengemænd, selvom de ifølge en kilde var på besøg for nylig i Nuuk.

Der sker også en del i øjeblikket i det kriseramte Nunaminerals. Inden for få uger vil bestyrelsen indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor selvstyret, der er hovedaktionær, har tænkt sig at værdisætte efterforskningsselskabet til nul kroner og på den måde overtage og redde Nunaminerals, men skuffe nogle private aktionærer.

 

Redningsplan hører under Kielsen

Det er alvorlige omvæltninger for efterforskningsselskabet, som i 2014 var det mest aktive efterforskningsselskab i landet. Men Andreas Uldum vil ikke udtale sig om fremtiden for Nunaminerals.

 
Bør du ikke have en holdning til Nunaminerals som naalakkersuisoq for råstoffer?

- Jeg synes, at jeg bør respektere, at aktieselskaber hører under formanden for Naalakkersuisut. Sådan vil jeg forholde mig til det lige nu.

Så det er et økonomisk spørgsmål, hvad der skal ske med Nunaminerals, mere end det er et råstofspørgsmål?

- Det vil jeg mene på nuværende tidspunkt. Og derfor henviser jeg til Kim Kielsen.

 

Afventende uranpolitik

Når det gælder emnet uran, kunne den nyudnævnte naalakkersuisoq for finanser og råstoffer fortælle, at han i denne tid venter på næste udspil, som han siger er en nærmere udredelse fra staten. Naalakkersuisut skulle dermed ikke være på vej med nye lovforslag om grænseværdier for uran lige foreløbig.