Koncessioner skal give vækst i turismen

Ny koncessionslov er på plads

Inatsisartut har vedtaget en samlet og mere enkel rammelov for koncessioner. Turistrådet tror på øget vækst. En borgmester er stærkt skeptisk.

Der skal gang i væksten i turismen og der skal skabes flere job - og for at det kan ske, skal det blandt andet være nemmere at udnytte områder til turisme via de såkaldte koncessioner, hvor virksomheder får eneret til at udnytte et område til turisme.

Derfor har Inatsisartut i dag ændret loven, så den bliver mere enkelt for privatoperatørerne på turismeområdet at forstå reglerne.

Med ændringen i dag smelter to love sammen til én samlet rammelov, og Naalakkersuisut får mulighed for at udlægge udvalgte områder til turismekoncession.

Læs også Ny lovændring vil sikre flere turister

Glæde i Visit Greenland
Lovændringen glæder direktøren for Grønlands nationale turistråd, Visit Greenland, Anders Stenbakken.

- Det er et meget stort skridt i den rigtige retning for at få gjort os klar til den vækst, som vi kan se, der er. Vi kan se, at der er et stadig større pres for udenlandske operatører, om at kunne begynde at engagere sig i Grønland. Det er godt, men vi skal også selv have hånden på rattet. Det her er en måde at give vores virksomheder nogle bedre rammevilkår, siger han.

Ifølge Anders Stenbakken kommer man i fremtiden også til at kunne tilbyde trofæjagt og adventurecamps på koncessions-områder.

Det er kun Qeqqata Kommunia, der for alvor har taget metoden til sig. I eksempelvis Qaasuitsup Kommunia er der ikke sket det store.

Anders Stenbakken håber, at lovændringen kan skabe de succeshistorier, der kan få resten af landet til at få øjnene op for koncessionernes glæder.

Skepsis i Qaasuitsup Kommunia
Det har dog lange udsigter i Qaasuitsup Kommunia, hvor Borgmester Ole Dorph er stærkt skeptisk over for ideen.

Han ser koncessionerne som nye monopoler, som han i øvrigt er godt og grundigt træt af. Han forklarer, at hans kommune slet ikke er klar til at lave koncessioner.

- Jeg ved ikke, hvor det er, man kan lave koncessioner her i vores område. Vi står i en opbygningsfase med turister, og vi skal ikke til lukke nogle områder for nogle i en tid, hvor vi taler om at få en ny lufthavn, der kunne trække 170-200.000 turister. Folk skal jo spredes rundt til et kæmpestort området, siger han.

Læs også Koncessionsområder udvidet

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt