Kuupik Kleist: Ny islandsk statsminister skal genskabe tilliden

Island får ny statsminister og det bliver Katrin Jakobsdottir. Kuupik Kleist har tidligere samarbejdet med hende, da hun var kultur- og uddannelsesminister. Ifølge ham står hun overfor en stor opgave.
kuupik V. Kleist
kuupik V. Kleist Foto © : KNR/Marie Kristensen
Skrevet af Jonas Fievé
30. november 2017 15:03

Efter en måned med forhandlinger er det lykkedes et flertal i det islandske parlament at blive enige om at pege på Katrin Jakobsdottir fra Den Grønne Venstrebevægelse som landets statsminister.

Hun kommer til at sidde i spidsen for en koalition bestående af partierne Den Grønne Bevægelse, Selvstændighedspartiet og Fremskridtspartiet.

Kuupik Kleist arbejde i sin tid som formand for naalakkersuisut sammen med Katrin Jakobsdottir, da hun var minister i den daværende islandske regering. Han har kun rosende ord at sige om den 41-årig politiker.

- Det er en ung kvinde, som efter min opfattelse er en meget dygtig politiker og imødekommende person.

LÆS OGSÅ Island får ny grøn statsminister

Og netop hendes diplomatiske egenskaber får hun brug for i den kommende tid. 

- Hun får en meget stor opgave med at overbevise befolkningen om, at de (regeringen, red.) arbejder med gode hensigter, siger Kleist.

Den tidligere formand for Naalakkersuisut henviser til, at der har været ti forskellige regeringer i løbet af de seneste ti år i Island.

- Hun skal først og fremmest genskabe tilliden til det politiske system. Island har været præget af en række skandaler og nogle økonmisk turbulente tider. Ikke mindst i forhold til sin egen befolkning får hun en stor opgave i at genskabe dialogen og tilliden mellem politikerne og befolkningen, slutter Kuupik Kleist.

LÆS OGSÅ Regeringsforhandlinger er gået i stå på Island