Foto: Helle Nørregaard

Ny inddrivelsesordning træder i kraft 1. januar 2018

Lige nu skylder vi i landet - spædbørn som gamle - 16.000 kroner til det offentlige. Derfor har Naalakkersuisut lavet en ny inddrivelsesordning, kaldet Ilanngaassivik. Det fortalte naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen i går, da hun præsenterede koalitionens holdbarheds- og vækstplan.

Ordningen træder i kraft den 1. januar 2018, hvor det offentlige inddrager skyldnernes penge, inden lønnen bliver udbetalt.

- Der er desværre behov for denne her. Der er mange, der undlader at betale deres regning til det offentlige. Det vil vi gerne have ændret på, siger naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Og det bliver en stor udfordring. For mange borgere må ændre adfærd, så de kan betale deres regninger.

- Men det er altså nødvendigt, fordi samfundet bør jo ikke betale for andres regninger, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

 

Ilanngaassivik 

Ilanngaassivik er et system, der gør det nemmere for det offentlige, at inddrive penge fra borgere, der skylder.

Det betyder, at den enkeltes, for eksempel husleje og varmeregninger i fremtiden bliver betalt, før lønnen bliver udbetalt.

- Helt grundlæggende, helt teknisk, så bliver det sådan, at man på forhånd får betalt de forskellige regninger man har  - husleje, Nukissiorfiit - kommer til at stå under en, for eksempel, lønseddel før man får pengene udbetalt, så det offentlige modtager pengene før de kommer til udbetaling, forklarer naalakkersuisoq for finanser.

 

Læs også Demokrater vil have styr på pengene

 

Og selvom det ifølge Randi Vestergaard Evaldsen går fremad med den offentlige gæld, er den stadig for stor.

- Der er jo stadig rigtig mange ubetalte regninger, som man skylder til det offentlige og det vil vi gerne gøre noget ved, så vi netop kan komme frem til den ene milliard vi har i holdbarheds- og vækstplanen, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

 

Og om at inddrage folks penge før de har fået dem, siger hun:

- Det er ikke fair, men det er nødvendigt. Det er igen en adfærdsændring - man skal til at tage vare på ens eget liv. Det er selvførsørgelse. Det er selvfølgelig meget ærgerligt og beklageligt, at man fra det offentliges side skal ind og regulere det her, men det er desværre nødvendigt, siger Demokraternes formand og naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen.

Borgernes samlede gæld til det offentlige er lige knap 900 millioner kroner.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt