Ny finanslov på trapperne

Senere i eftermiddag præsenterer Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen, forslaget for den nye finanslov for 2013.
Skrevet af Mads Ullerup
15. august 2012 10:26

Den nye finanslov forventes blandt andet at afsløre, hvad Naalakkersuisut vil gøre for at nedbringe landets arbejdsløshed.

Fra den nuværende koalition kom til magten i sommeren 2009 og frem til i dag, er ledigheden i de grønlandske byer steget fra 2138 personer til 2566 personer.

Det vil sige en stigning på 20 procent.

En udvikling som formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist kommenterede på sin 1. maj tale tidligere i år.

Her erkendte han, at mange oplevede den stigende ledighed og fremhævede, at Naalakkersuisut’s politik prioriterer skabelse af flere arbejdspladser for derigennem at bringe arbejdsløsheden ned.

I eftermiddag bliver forslaget til den nye finanslov for 2013 fremlagt, og den forventes blandt andet at give et praj om, hvad koalitionen vil gøre for at få flere i arbejde.

Netop derfor venter Grønlands Arbejdsgiverforening med spænding på den nye finanslov.

- Jeg formoder, at der bliver afsat en bevilling til ledighedsbekæmpelse, og det som jeg håber på i forhold til den er, at det bliver klart præciseret, at alle arbejdsmarkedsparter skal inddrages i, hvordan man anvender de midler, der er afsat, siger Karsten Klausen, der er sekretariatschef for Grønlands Arbejdsgiverforening.

Ifølge ham er det nemlig ikke nok, at finansloven indeholder en bevilling til ledighedsbekæmpelse. Puljen skal også bruges med omtanke, og det altså ske ved at inddrage de rigtige parter.

- Vi så jo med finansloven for 2012, hvor både SIK og GA havde en opfattelse af at mange af de penge, som blev brugt der, ikke havde den nødvendige effekt i forhold til bekæmpelse af ledigheden, og det vil arbejdsmarkedets parter kunne være med til at sikre, siger Karsten Klausen.

Forslaget til den nye finanslov bliver fremlagt i dag kl. 13 af Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen.