Ny coronavariant vækker global bekymring

Ny coronavariant skaber bekymring for øget smitte. WHO mener, at der er en risiko for, at de kendte vacciner ikke er effektive mod den nye variant.
En kvinde med et grædende barn på ryggen får en coronavaccine i Diepsloot Township tæt ved Johannesburg torsdag. Sydafrika har opdaget en ny variant, der vækker bekymring hos forskerne. Foto: Denis Farrell/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
27. november 2021 17:08

Sydafrika har opdaget en ny coronavariant, der ifølge virologer og sundhedsmyndigheder giver grund til bekymring.

Varianten, som går under betegnelsen B.1.1.529, har et meget højt antal mutationer, forklarer virolog Tulio de Oliveira på en hasteindkaldt pressekonference torsdag i Sydafrika.

- Bekymringen er, at når man har så mange mutationer, kan det have en betydning for, hvordan virusset opfører sig.

Det siger ledende epidemiolog Maria van Kerkhove fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

WHO: Det vil tage uger at forstå ny coronavariant

WHO meddeler, at man holder grundigt øje med den variant, der nu er fundet i Sydafrika, og at den nye coronavariant giver anledning til dyb international bekymring.

WHO mener, at det vil tage flere uger, før vi forstår den nye coronavariant, som er opdaget i Sydafrika.

Den nye variant adskiller sig fra de andre kendte varianter ved, at den har en anderledes overflade. Da B. 1.1.529 er anderledes i sine proteiner, er det ikke sikkert, at de nuværende vacciner vil kunne give immunitet over for den.

Og hos selskaberne Pfizer og BioNTech, der står bag en af de mest anvendte coronavacciner, vurderes det, at man inden for to uger vil have data for, hvordan selskabernes vaccine reagerer på den nye variant.

Hvis det viser sig, at selskaberne bliver nødt til at ændre deres vaccine på grund af den nye variant, så bør det ikke være noget større problem.

Der er fundet tilfælde af den nye variant i flere europæiske lande - blandt andet Storbritannien, Belgien og Italien.