Ny bog sætter fokus på klimaforandringer og Inuit

Sheila Watt Cloutier, den fremtrædende Inuit leder fra Kuujjuaq i Nunavik, har netop udgivet en bog om hendes liv og det arktiske miljø.
Foto © : Andreas Kessaris/Librairie Paragraphe Bookstore
11. april 2015 12:49
Versionist Erna Lynge

Bogen hedder 'The Right to be Cold' (retten til at forblive kold, red.) og  handler om hendes liv og om de sidste fyrre år i Nunavik, der har oplevet utallige forandringer. Sheila Watt Cloutiers bog er en af de få skrevet af en Nunavimmiut, for i Nunavik er der ikke den samme bogkultur, som der for eksempel findes i Grønland.

Sheila Watt Cloutier har blandt andet været præsident for ICC, men er sikkert mest kendt for hendes nationale og internationale arbejde for det arktiske miljø og hendes fokus på klimaforandringen i de arktiske egne. Et arbejde som hun var nomineret til Nobels Fredspris for sammen med Al Gore.
 
I mange år har hun kæmpet, ikke blot for et rent miljø, men også for Inuits rettigheder. For som hun siger til radioavisen:
 
- Jeg bliver tit spurgt, om hvorfor jeg bruger så megen tid på klimaforandring og miljø, når der er så mange sociale problemer i Nunavik og andre steder i de arktiske egne. Men de to ting hænger fuldstændigt sammen, for hvis vores is smelter, og vores dyr flytter andre steder hen; hvis vi ikke kan blive ved at leve som Inuit, så vil de sociale problemer forsætte.
 
Bogen er lige udkommet, og i de næste to måneder afholder Sheila Watt Cloutieren række boglanceringer både i det sydlige og det nordlige Canada.
 
Hun vil gerne have, at det forstås, at ‘retten til at forblive kold’; til at bo et sted med is og sne; og til at bo og leve som Inuit, er en menneskerettighed.