Nuuk Imeq varsler prisstigninger trods million-overskud
Et overskud på 52,2 millioner kr.
Det er resultatet for Nuuk Imeq’s årsrapport 2022, som blev godkendt onsdag. Et fald, hvis man sammenligner med året før, som lød på 56,5 millioner kroner, men stadig bedre end årene 2018, 2019 og 2020.
Overskuddet udbetales i udbytte til ejerne. Kommuneqarfik Sermersooq ejer 36,28% - og får dermed 18,9 mio kr i udbytte. Carlsberg Breweries A/S og Royal Unibrew A/S fordeler sig ligeligt på 31,86% af andelen, og indkasserer det resterende overskud.
Nuuk Imeq skriver i årsrapporten, at de, grundet verdenssituationen i 2022, valgte en moderat prisstigning til afhjælpning på det efterslæb, som var bygget op. Et efterslæb, som de stadig mener, der skal rettes op på.
I årsrapporten skriver Nuuk Imeq:
"Siden prisstigningen i foråret har vi desværre igen oplevet voldsomme prisstigninger på råvarer og hjælpematerialer, samt ikke mindst fragt og transportomkostninger. Prisudviklingen i 2022 har været af en karakter som også forventes at nødvendiggøre prisjusteringer fremadrettet."
Trods det store overskud vil du som forbruger altså ikke kunne mærke forskel, når du køber øl eller sodavand fremover.
Og direktør i Nuuk Imeq, Bernhard Christensen, oplyser, at man allerede i marts har lavet prisstigninger på 3,5 procent. Han kan ikke afvise, at der vil ske flere.
Kan du forstå, at jeres kunder undrer sig, når de læser om jeres millionoverskud, og så alligevel ser forhøjede priser, når de køber en øl eller sodavand?
- Nej, det kan jeg ikke forstå. Hvis du går ned i Brugsen, er priserne jo også steget. Og så er der en sodavandforretning, som ikke skulle gøre det, fordi de har et positivt resultat?
Stiger omkostningerne så meget, at et overskud på 52 millioner ikke kan udligne det?
- Nej, men man er nødt til at tilpasse sine omkostninger. Råvarerne, materialer med mere stiger voldsomt meget, siger han til KNR.
Fremtidig øget konkurrence skaber usikkerhed hos virksomheden
Selvstyret har vedtaget, at Emballagebekendtgørelsen ophører senest 1. januar 2024. Det betyder, at Nuuk Imeq mister deres monopol, og der bliver dermed åbnet op for konkurrencen og mulighed for flere udbydere på det grønlandske marked. Noget, som ikke er modtaget med begejstring hos Bernhard Christensen:
- Det er jo dybt alvorligt. Det kan jo betyde virksomhedens eksistens. Hvis vi mister en stor mængde af vores volumen, er der meget lidt grund til at have en produktionsvirksomhed i Grønland, siger han.
Har prisstigningerne noget at gøre med, at man vil forberede sig på, at øget konkurrence vil påvirke økonomien?
- Nej, ikke på den måde. Men de seneste års meget gode resultater skyldes selvfølgelig også, at der ikke har været foretaget nogen investeringer i lang tid. Når man ikke investerer, er der jo ikke noget, der skal afskrives på. Og så får du jo et bedre resultat, forklarer Bernhard Christensen til KNR.
Virksomheden forventer et resultat før skat for 2023 på cirka 40-45 mio. kr. på baggrund af en omsætning på cirka 204 mio. kr.
Virksomheden beskæftiger pt. 44 medarbejdere på helårsbasis i Nuuk.