Nunatta Qitornai går til valg med en selvstændighedsplan

Nunatta Qitornai har lavet en økonomisk plan for selvstændighed. Det bliver grundlaget for det videre arbejde, hvis partiet igen bliver valgt ind i Inatsisartut.
- Vi bliver nødt til at starte et sted. Nu har Nunatta Qitornai forelagt en plan for, hvordan vi vil tilvejebringe overtagelse af sagsområder, og hvordan vi ønsker at bevæge os hen imod selvstændighed, med en økonomisk plan. Og så må vi tage den derfra, siger Vittus Qujaukitsoq. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
08. marts 2021 06:00

Selvstændighed er centrum i den politik, som Nunatta Qitornai går til valg på.

Partiet har derfor lavet en plan på 11 skridt, der i sidste ende skal føre til et selvstændigt Grønland. Det første trin går ud på at hjemtage de 32 sagsområder, der stadig ligger hos staten, altså Danmark.

- Der ligger nogle forudsætninger for at øge Grønlands kompetence. Der må vi først og fremmest udvide vores kompetencer ved at overtage de sagsområder, som Grønland endnu ikke har ansvaret for, siger formand for Nunatta Qitornai, Vittus Qujaukitsoq.

Hvornår de enkelte sagsområder, som for eksempel for lufttrafikken og for beredskab, skal blive hjemtaget står dog ikke helt klart.

Der har flere gange været efterlyst en klar plan for at overtage områderne, og efter Nunatta Qitornais mening skal en plan være klar senest ved udgangen af næste år.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen efterlyser økonomisk plan for selvstændighed

Men det kommer til at koste nogle penge. Nunatta Qitornai anslår, at det vil koste over 1,1 milliarder kroner over ti år at hjemtage de 32 sagsområder.

Det betyder, at der skal flere penge ind i landskassen, før det bliver muligt.

- For at finansiere overtagelse af nye ansvarsområder, må vi have en større indtjening i eksisterende erhverv. Men også i nye erhverv, hvor vi er nødt til at kigge på, hvordan vi kan indbringe flere penge, end vi gør i dag.

LÆS OGSÅ Jo mere vi ved om landets økonomi, desto mindre ønsker vi selvstændighed

Af erhvervene fremhæver han blandt andet flere kvoter og mere bearbejdning af fisk, råstofudvinding som Kuannersuit-projektet og mere turisme, der blandt andet skal sikres af de nye lufthavne.

USA skal punge ud for Pituffik

Derudover foreslår partiet blandt andet to nye vækst og- kompetenceskabende fonde, en delvis privatisering af de offentliges aktieselskaber og betaling fra USA for dets tilstedeværelse i Grønland.

Men der er meget, der skal lykkes for, at partiets 11-trinsplan til selvstændighed skal lykkes. Der er for eksempel en politisk uranmodstand, mens amerikanerne skal gå med til at betale.

- Vi bliver nødt til at starte et sted. Nu har Nunatta Qitornai forelagt en plan for, hvordan vi vil tilvejebringe overtagelse af sagsområder, og hvordan vi ønsker at bevæge os hen imod selvstændighed med en økonomisk plan. Og så må vi tage den derfra, siger han og fortsætter.

LÆS OGSÅ Vi skal slå koldt vand i blodet

- Det er den plan, der ligger til grund for vores videre arbejde i Inatsisartut, og som vi må forhandle med andre partier om, siger Vittus Qujaukitsoq.

Derudover indeholder planen en 15-årig afvikling af bloktilskuddet med 255 millioner kroner om året fra 2023.

Og så vil partiet have en vejledende folkeafstemning af et udkast til en grønlandsk forfatning senest i 2025.