Nunaminerals kæmper for livet

Bestyrelsesformand mener, at Naalakkersuisut sender blandede signaler og bør satse på Nunaminerals, til der kommer gang i markedet igen.
Foto © : Nunaminerals
05. januar 2015 18:15

Nunaminerals risikerer at blive taget af børsen eller gå konkurs i slutningen af måneden, hvis der ikke snart bliver tilført nye midler.

Naalakkersuisut overvejer at nedskrive selskabets værdi til nul kroner og selv overtage den fulde kontrol over efterforskningsselskabet. Dermed vil de øvrige investorer vinke farvel til deres investeringer.

Der er interesse

Bestyrelsesformand i Nunaminerals, Birks Bovaird, mener, at det er en dårlig forretning og ude af trit med Naalakkersuisuts ønsker om at få gang i mineindustrien.

Han mener nemlig, at der er gode muligheder for at finde investorer, hvis bare regeringen kan holde Nunaminerals i live, indtil der igen begynder at være investeringsvillig kapital.

- Vi har brug for noget, der kan holde os i live, indtil markedet kører igen. Og jeg har folk herovre, der siger, at når der først kommer penge på markedet igen og vi får en følelse af, hvor regeringens minepolitik i Grønland bevæger sig henad, så er de klar til at poste penge ind i selskabet igen, siger Bovaird.

Ufarlig operation

Ifølge privatkundedirektør i Grønlandsbanken Peter Petersen er der dog ikke noget farligt eller fjendtligt i operationen, da det ganske simpelt er en kalkuleret risiko for investorerne, og pengene ser her ud til at være tabt.

- Det er ikke noget, der vil forhindrer, at der kommer nye investorer til Grønland, det tror jeg absolut ikke. Det er helt kendt inden for den branche, at sådan noget det sker, og der er ikke noget i Nunaminerals historik, der gør, at man behøves være nervøs for det, siger Peter Petersen.

Usamhængende signaler

Til gengæld mener Birks Bovaird, at der stor usammenhæng mellem regeringens budskaber om at ville tjene penge på minedriften, samtidig med at de vil gøre Nunamineral privat.

- Jeg tror, at det er vigtigt at sende klare signaler, fordi det vil give et meget forvirret signal, hvis det eneste efterforskningsselskab bliver gjort privat, og de 66 procent af investorerne bliver efterladt uden noget, mens regeringen kører det videre i en ny form, siger Bovaird.

Uklar regeringsførelse koster

Han peger også på, at en af grundene til, at det er vanskeligt at tiltrække investorer lige nu, er, at der de seneste to år har været mere uklar regeringsførelse i Grønland.

- Indtil for to år siden var der ingen tvivl om, at Grønland blev anset for at være en meget attraktiv investeringsmulighed. Følelsen var regeringen var stabil, og at reglerne og mineområdet var tydeligt formuleret og fulgt, siger Bovaird og fortsætter.

- Uheldigvis har vi været gennem lidt uro gennem den seneste tid, og den besked de internationale investorer har fået er, at de ikke er sikre på, hvad der sker i Grønland for tiden, og indtil de får et klarere billede, vil de ikke poste penge ind i et regime, som ikke er seriøse om at støtte mine og efterforskningsindustrien, siger den canadiske bestyrelsesformand.

Bovaird håber dog stadig at nå frem til en løsning med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen. Før Selvstyret kan overtage hele selskabet kræver det samtidigt, at to tredjedele af aktionærerne tilslutter sig løsningen og opgiver deres investeringer.