Efter 12 dage med forurenet drikkevand: Nukissiorfiit vil oprette vandlaboratorium i Uummannaq

Nukissiorfiit vil oprette et mobilt laboratorium i Uummannaq, som skal være bemandet med vandeksperter.
Ni nødforsyningssteder vil blive ved med at være bemandet med rent drikkevand, indtil vandsituationen er stabiliseret, lover Nukissiorfiiit. Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Karsten Sommer
01. oktober 2019 15:04
Versionist Connie Fontain

Et mobilt vandlaboratorium bemandet med vandeksperter og afsaltning af havvand. 

Det vil Nukissiorfiit sætte i gang i Uummannaq, hvor drikkevandet har været forurenet af olie i 12 dage. 

Det skriver Nukissiorfiit i en pressemeddelelse.

Så hurtigt som muligt skal det mobile laboratorium etableres og bemandes af vandeksperter. Det vil fremskynde resultaterne fra prøverne, og så skal der sættes afsaltning af havvand i gang, noget som bliver kaldt et "omvendt osmoseanlæg". Det skal ske for at afhjælpe fiskefabrikkernes og erhvervslivets vandbehov, oplyser Nukissiofiit.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiits øverste direktør stopper

I går viste prøveresultater, at der er sket en forværring af vandkvaliteten. 

I samarbejde med relevante myndigheder og aktører arbejdes der desuden på forskellige initiativer, der skal lette hverdagen for borgere, skriver forsyningsselskabet.

Det vil ske ved at sende flere Nukissiorfiit-medarbejdere til Uummannaq fra andre distrikter, der har erfaring inden for vandforsyningsområdet.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit trækker tidligere meldinger tilbage om vandet i Uummannaq

Herudover vil de ni nødforsyningssteder stadig være forsynet med rent drikkevand, indtil vandsituationen er stabiliseret, lover Nukissiorfiiit.

Og endelig vil forsyningsvirksomheden forbedre dialogen med borgerne i Uummannaq. Torsdag i sidste uge holdt Nukissiorfiit et borgermøde, hvor borgerne udtrykte frustration over vandmanglen, der dengang havde varet i en uge. 

Virksomheden beklagede. 

- Vi er selvfølgelig kede af situationen. Og vi forstår også deres frustrationer. Det er meget stort indgreb i folks hverdag, når de ikke har normal vandforsyning. Men der er sket en menneskelig fejl, og vi gør alt, hvad der menneskeligt er muligt for at gøre skaden god igen, lød det fta Nukissiorfiit.

Men det har åbenbart ikke været nok. 

På torsdag 3.oktober indkaldes der derfor til et nyt borgermøde for at styrke dialogen, besvare spørgsmål og holde borgere og erhvervsliv orienteret om resultaterne, lyder det fra Nukissiorfiit.