Nukissiorfiit har ikke råd til at vedligeholde deres egne anlæg, og det er kun politikerne, som kan løse problemet. Foto: Nukissiorfiit

Nukissiorfiit mangler penge, men må vente på afklaring

Var Nukissiorfiit et hus, ville det trænge til en alvorlig renovering. Naalakkersuisoq kan godt se problemet, men har ingen penge klar.

Nukissiorfiit har længe advaret om, at forholdet mellem indtægter og udgifter ikke hænger sammen i forsyningsvirksomheden. 

Derfor har der ikke været råd til helt nødvendig vedligeholdelse og udvikling af det netværk, som skal sikre strøm, el og varme til de fleste borgere i Grønland.

Det siger energidirektør Kasper Mondrup i et interview med KNR.

- I en årrække har vores indtægter i form af brugerbetaling og tilskud gennem finansloven ikke kunne følge med de stigende udgifter, vi har haft til vedligehold og nyanskaffelser. 

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit advarede mod huller i forsyningssikkerheden i foråret

Konsekvensen er ifølge Kasper Mondrup, at der har opbygget sig et renoveringsefterslæb, som gør forsyningen af el, vand og varme skrøbelig. 

Det er i sidste ende politikerne, der skal sikre Nukissiorfiits drift. Derfor peger Kasper Mondrup også i retning af Selvstyrettårnet, når der skal findes en løsning på Nukissiorfiits økonomiske dilemma. 

- I sidste ende er det en politisk beslutning, hvordan det skal løses, og jeg ved, at Naalakkersuisut er opmærksom på situationen, siger Kasper Mondrup. 

Prisen er sat for lavt

Skal man finde forklaringen på, hvad der er skyld i, at der ikke er balance i Nukissiorfiits indtægter og udgifter, så siger energidirektør Kasper Mondrup selv, at den såkaldte ensprisreform fra 2018 bærer en del af ansvaret. 

- Der er ikke en enkelt forklaring, men selvfølgelig har det betydet noget, at man i 2018 introducerede ensprisreformen. Jeg synes, at ensprisreformen er et rigtig godt initiativ ved, at vi har ens priser i hele landet, men man kan diskutere, om prissætningen er den rigtige, forklarer han og fortsætter:

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit om Nuuk: Det er et kapløb mellem vækst og forsyning

- Vores vurdering er, at den skal lidt højere op før, at vi er i stand til at dække de omkostninger, som vi har til vedligehold. Alternativt skal der et større tilskud til, før vi er i stand til at løse den her opgave.

Naalakkersuisoq lover en løsning, men har ikke pengene klar

Spørger man Kalistat Lund (IA), der er naalakkersuisoq for energi, så er han enig i, at der skal findes en løsning på Nukissiorfiits økonomi. 

- Vi skal finde en langsigtede løsning. Derfor er vi i gang med at undersøge, hvordan økonomien er i Nukissiorfiit, og hvordan det står til med vedligeholdelsen.

Ligesom Kasper Mondrup fremhæver Kalistat Lund ensprisreformen som en ting, der kan skrues på.

Kalistat Lund mener blandt andet, at prisen på strøm har været til den lave side.

- Så vidt jeg husker, tog man fejl med hensyn til prisen på klio-watt, som var alt for lav. Det er netop derfor, Nukissiorfiit nu har forældet udstyr. Derfor skal Naalakkersuisut drøfte og finde en løsning på, hvordan vi laver en ordning på problemet.

LÆS OGSÅ Kalistat Lund vil granske nedbrud: Jeg forstår utilfredsheden

Naalakkersuisoq for energi løfter ikke sløret for, om priserne på strøm, vand og varme skal stige, eller hvor pengene, som kan styrke Nukissiorfiits økonomi, ellers skal komme fra.  

Nukissiorfiit anslår selv, at der er behov for at investere 200 millioner kroner hvert år for at sikre forsyningssikkerheden i Grønland.

Sidste år blev der dog kun investeret 38 millioner kroner i vedligeholdes af ekisterende anlæg.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl