Nukissiorfiit kæmpede med virus i 15 timer

Først troede alle, at det var et typisk virus-angreb, som de fleste computer-servere er designet til at kunne holde ude. Men siden mandag aften har dele af den offentlige it i Grønland været i karantæne. Og i Danmark har problemet vokset sig meget konkret for flere kommuner.
23. januar 2015 07:37

Gribskov og Nordfyns Kommune har 34.000 dokumenter i hackernes vold lige nu. De er to af den lille håndfuld kommuner i Danmark, som bliver opkrævet løsesum af kriminelle for at få adgang til deres filer igen. Filerne er blevet krypteret, så man ikke kan bruge dem, og de eneste, der har koden til at få dokumenterne tilbage i normal stand igen er hackerne.
 
Tirsdag kunne KNR fortælle om en omfattende karantæne af blandt andet bogføringssystemerne i selvstyret og skattestyrelsen. Men den risiko siger styrelseschef for digitaliseringsstyrelsen i Grønland, Dorte Bøge Sørensen, nu skulle være forsvundet.
 
Det var ikke kun selvstyret, hospitaler og skattestyrelsen i Grønland, der mærkede virussen. Hos Nukissiorfiit oplevede de også virusangrebet, fortæller it-medarbejder, Kaali Fencker.
 
- Før fyraften havde én medarbejder åbnet en virusfil på sin Greennet e-mail. Derfor blev vores filer låst. Heldigvis fattede vi hurtigt mistanke og låste vores servere, derfor blev vi kun ramt meget lidt.
 
Men Kaali Fencker og de andre it-medarbejdere arbejdede til klokken et til to om natten og fortsatte morgenen efter, før angrebets skader var rettet op, og medarbejderne i Nukissiorfiit igen kunne bruge sine computere.
 
- Alle it-systemer der blev berørt, blev slukket, og virussen blev fjernet, før vi igen kunne tænde systemerne. Det tog omkring 15 timer, hvor alle systemer her ikke kunne bruges, men nu er alt ordnet og oppe igen.