Norges nationale mindedag indledt i regeringskvarter

Erna Solberg: Vi må tager kampen op mod ytringer af had, racisme og ekstremisme. Det må ikke stå uimodsagt.
77 mennesker mennesker blev dræbt ved terrorangrebet for ti år siden. Foto © : Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. juli 2021 09:35

Norges nationale mindedag på tiårsdagen for massakren på Utøya og i Oslo blev i dag indledt med en mindehøjtidelighed i regeringskvarteret i den norske hovedstad.

Den første taler var Lisbeth Kristine Røyneland, hvis datter blev dræbt på Utøya.

– Hvad ville de, der blev så brutalt og uretfærdigt dræbt, have sagt om os i dag? Jeg tror, de ville blive skuffede over, hvordan samfundsdebatten på flere måder er gået i den forkerte retning. Men jeg tror også, at de ville være stolte. Stolte over, hvordan vi reagerede efter terroren, og hvordan retsstaten stod stærkt, sagde hun fra talerstolen.

LÆS OGSÅ Offer på årsdag for Utøya-angreb: Modgiften mod had er håb

Den norske statsminister Erna Solberg holdt ligeledes en tale.

Solberg talte om fortvivlelsen, savnet og raseriet ti år efter. Hun sagde videre, at det bekymrer hende at høre, at overlevende fra Utøya udsættes for hetz og trusler.

– Det viser, hvor vigtigt det er, at vi tager kampen mod ytringer af had, racisme og ekstremisme alvorligt. Vi må ikke lade hadet stå uimodsagt, sagde Erna Solberg.

77 mennesker mennesker blev dræbt ved terrorangrebet for ti år siden. Gerningsmanden Anders Breivik blev godt et år efter massedrabet idømt en forvaringsdom på 21 års fængsel.